Bra men aningens orealistiskt

FILMEN

"Beck 8 – Spår i Mörker" är den sista filmen i den första serien om åtta filmer och filmen får faktiskt ett slut som man skulle ha kunnat leva med om det inte blivit fler filmer. Nu blev det ju 16 filmer till så det spelar ju egentligen ingen roll men det känns ändå bra att manusförfattarna tänker sig för.

Filmen inleds med att de nyförälskade Beck och Lena är på väg ut på en fem dagar lång semester. Beck har tidigare inte haft en semesterdag på typ 15 år så nu släpper han loss ordentligt. Han inhandlar till och med ett par nya, moderna, solglasögon vilket för Beck verkligen är att släppa loss.

Natten innan de åker blir dock en kvinna halshuggen i Stockholms tunnelbana och även om Beck lyckas ignorera detta blir han tvungen att åka tillbaka när ytterligare ett lik dyker upp dagen därpå.

Vem är det som mördar oskyldiga resenärer i tunnelbanan? Som väntat blir fallet ordentligt uppmärksammat i media och en enad presskår kräver att man ska lösa fallet så medborgarna återigen kan åka säkert till och från jobbet. Nu visar sig dock lösningen vara långt mer oväntad än någon kunnat ana. Det visar sig nämligen att det bor en grupp barn i och omkring tunnelbanetunnlarna som lever i en sorts låtsasvärld, som inspirerats av ett TV-spel, där det gäller att ha ihjäl så många människor som möjligt. Problemet är bara att de lever ut spelet i verkligheten…

"Beck 8" är en mellanfilm även om den definitivt är spännande. Idén om att någon skulle attackera en oskyldig människa i totalt mörker där hon inte ser något medan förövaren gör det och i stort kan göra vad han vill känns väldigt otäck. Tyvärr är också "Beck 8" den film som hittills känns mest överdriven och orealistisk. Nu är jag ingen expert men det känns inte helt trovärdigt att ett gäng ungar skulle springa runt i tunnelbanan med svärd i högsta hugg och leka TV-spel…

Upplägget med attacker i tunnelbanan är hur bra som helst och gjorde säkert att en och annan tänkte sig för efter att de sett filmen men man skulle ha valt en annan upplösning. För övrigt gör alla inblandade vad man kan förvänta sig av dem och det finns egentligen inget annat att klanka ner på. "Beck"-serien tuffar på i oförminskad styrka.


EXTRAMATERIALET

Då "Beck 8" är en av de lite "större" filmerna i serien (då den ursprungligen gick upp på bio) finns här en ordentlig bakom kulisserna-film på hela 25 minuter. Filmen beskriver på ett bra sätt hur inspelningen gick till och det enda jag vill anmärka på är att man inte textat det den danske regissören Morten Arnfred säger. Jag har stundtals mycket svårt att höra vad han säger.


TRE SAKER

1. På omslaget till "Beck 7" fanns Stina Rautelin namn med tillsammans med Peter Haber och Mikael Persbrandt men nu till "Beck 8" är det borta igen.

2. "Beck 8" är en av de få (6 av 24) filmer där Peter Haber spelar Martin Beck som visats på bio.

3. Mellan film åtta (sista i första serien) och nio (första i andra serien) gick det tre år.


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Dolby Surround
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Bakom kulisserna film
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA