En trött avslutning serien

FILMEN

"Stockholm marathon" är den sjätte och sista filmen om Martin Beck där Gösta Ekman spelar Beck. Det är också den av de sex filmerna som är mest spretig. De saker som händer hänger alla ihop om än på ett ganska vidsträckt sätt. Dessutom känns handlingen rätt långsökt emellanåt.

Filmen börjar med att vi får se en kvinna mörda vad vi tror är hennes man på ett mycket brutalt sätt. Vad hon inte vet är att det samtidigt smugit in en annan man i deras garage kvällen innan och att även han planerar att mörda mannen i huset.

Även om han nu kommer för sent lämnar han spår efter sig som tyder på att han varit där och även att han utfört mordet. Detta är naturligtvis bra för frun men även för polisen för i och med att de kommer honom på spåren får de även tips på ett annat brott som han planerar att utföra. Ett brott han planerar att utföra inför massvis med vittnen…

Tyvärr känns alla inblandade lite avslagna och inte speciellt engagerade och utan att ha någon information om huruvida det planerades fler "Beck"-filmer med Ekman i huvudrollen så tror jag att en hel del investerare drog öronen åt sig efter "Stockholm marathon".

Dessutom lämnar också slutet lite att önska. Beck visar här tecken på en vekhet och blödighet som han inte gjort i någon annan film, vare sig det varit Ekman eller Haber som spelat honom. Beck är en man som alltid sätter lagen först, hur förmildrande omständigheter det än må finnas. Här lämnas det dock öppet för något annat och det känns inte rätt.

Med andra ord imponerar inte "Stockholm marathon" utan känns istället mest som en trött avslutning på en rätt ojämn resa.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Även i "Stockholm Marathon" finns det en hel del dubbade tyska skådespelare…tyvärr.

2. Maj Sjöwall kan ses dyka upp som kvinnan med startpistol.

3. En del av scenerna spelades faktiskt in under det riktiga Stockholm marathon.


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: SF
Tema: Beck
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
THRILLERNA