Slutet för Beck?

FILMEN

Peter Haber och Mikael Persbrandt är tillbaka i vad som sägs vara den sista filmen om Martin Beck. I alla fall där dessa två herrar medverkar. Nu har vi ju hört detta tidigare också så man får nog ta det med en nypa salt. Det är nog inte helt omöjligt att de dyker upp som Beck och Gunvald igen i framtiden. Skulle de inte göra det är dock "Levande begravd" ett utmärkt sätt att avsluta filmserien.

Den här gången spelade man bara in två filmer samtidigt (istället för åtta som man gjort tre gånger tidigare) och det märks. Både "I stormens öga" och nu "Levande Begravd" känns mycket mer påkostade och borta är TV-filmskänslan som infunnit sig när man sett en del av de andra filmerna. "Levande begravd" är film nummer 26 i ordningen och man kan ju förstå om man börjar tröttna efter så många filmer. Men trots detta lever både Beck och Gunvald upp här och Haber och Persbrandt ger oss vad som förmodligen är den bästa filmen av alla 26.

Filmen inleds med att en kvinna kidnappas och begravs levande. När sen polisen får upp henne är hon död. Det visar sig att hon är en åklagare som lagt ner mycket arbete på att sätta dit motorcykelgäng och naturligtvis blir de huvudmisstänkta för brottet. Speciellt en biker fångar polisens intresse. Han dyker dock snart upp i en kista även han och Beck och gänget står helt handfallna.

"Levande begravd" har påståtts vara näst intill en skräckfilm av en del och riktigt så långt skulle jag inte vilja gå men den har en hel del skrämselelement plus den skräck det innebär att hjälplös begravas levande förstås. Det är dessutom rätt uppenbart att detta är Martin Becks film. Det är han som står i centrum, precis som Gunvald Larsson tog täten i "I stormens öga".

Även Lena (Stina Rautelin) och Oskar (Måns Nathanaelson) dyker upp i filmen och medan Oskar får vara med rätt mycket får Lena ta mycket mindre plats och hon springer mest runt och är orolig för Martin. Känns lite orättvist att hon får avsluta filmserien så. Oskar däremot jagar fortfarande det erkännande han så desperat vill ha från Gunvald och tyvärr har man överdrivit hans agerande lite. Det blir på gränsen till komik över det hela ibland och personligen tycker jag man skulle tonat ner honom lite.

Hur som helst så är jag jättenöjd med Becks sista framträdande. Jag skulle inte tacka nej till ett par filmer till om något år, men blir det inte så kan jag ändå nöjt luta mig tillbaka och acceptera det.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I scenen där mor och dotter hittar första offret verkar hon ju leva. Trots detta öppnar de inte kistan vilket resulterar i att hon är död när polisen väl gör det. Det var ju inte speciellt snällt.

2. Vad gör Beck när han behöver få reda på var ett citat kommer från? Googlar det som vi andra? Nej, han går till en bokhandel och frågar. Respekt!

3. Beck får en ny granne i filmen också vilket leder till att den gamla grannen (Ingvar Hirdwall) får lite välförtjänt konkurens.


HANS-ÅKE LILJA (2010-10-25)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.77:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA