Bra men lite slarvigt

FILMEN

"Mannen på balkongen" är Gösta Ekmans fjärde film som Martin Beck och det känns som om han kommit in i rollen lite mer nu är i tidigare filmer. Tidigare var han lite tafatt men här verkar han känna sig mer bekväm i rollen. "Mannen på balkongen" är för övrigt den hittills bästa "Beck"-filmen med Ekman… hittills.

Handlingen i "Mannen på balkongen" är dessutom riktigt grym. Något mördar och våldtar unga flickor mitt i Stockholm och polisen står helt utan ledtrådar. Dock sker ett överfall samtidigt som ett av morden och förhoppningarna ställs nu till att rånaren sett mördaren fly. Frågan är bara om han är intresserad av att prata med polisen, om de över huvudtaget lyckas hitta honom.

Som sagt så handlar "Mannen på balkongen" om något av det grymmaste man kan tänka sig, våld mot barn, och det är verkligen bra skildrat hur hela gruppen tar åt sig av flickornas öden. Alla jobbar det där lilla extra för att lösa fallet och de lider verkligen av det de upplever under utredningens gång.

Några saker i filmen är dock lite för slarvigt gjorda även om den i stort håller hela vägen. Dels har vi experten på seriemördare som hjälper gruppen att få fram en profil. Hon är förmodligen den bästa profilframtagaren som existerat. Hon kan nämligen, efter en extremt kort brottsplatsundersökning, med stor säkerhet säga att gärningsmannen troligen bor i området. Hon briljerar med sina kunskaper vid andra tillfällen i filmen också men tyvärr känns det hela inte speciellt trovärdigt.

Sen har man definitivt gjort det för lätt för sig på slutet. Beck kommer ihåg att det stod en kvinna vi en av brottsplatserna och skrek på poliserna att det var ett farligt område och att någon till och med stulit kläder från det dagis hon jobbar på. Senare i filmen berättar profilexperten att förövaren förmodligen stulit kläder innan han begick brotten. Beck kopplar ihop ett och ett, hittar kvinnan som skrek på polisen. Han visar henne fantombilden och genast ger hon dem ett namn. Case Closed men allt för enkelt, tyvärr.

"Mannen på balkongen" är som sagt den bästa (med Ekman i huvudrollen) av de fyra första filmerna även om den lämnar en del att önska och då framför allt på slutet.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. Maj Sjöwall gör här sitt framträdande som en lärarinna.

2. "Mannen på balkongen" känns som en något underlig titel. Det enda som har med en man på en balkong att göra är att gärningsmannen står där och röker emellanåt. Kanske är det annorlunda med boken…

3. Michael Kausch som spelar gärningsmannen passar verkligen i rollen. Han ser grym ut...


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: SF
Tema: Beck
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA