Lång reklamfilm utan nerv eller passion

FILMEN

Riktigt så illa som jag befarade är inte den här sammanfattningen av gruppspelet som lett fram till sommarens fotbolls-VM i Sydafrika. Vanligtvis kan sådana här filmer vara hiskeliga uppvisningar i uteblivna löften när rättigheter till matchbilder inte säkrats och intervjuer med turneringens stjärnor slutar i några korta citat från en bänkad tysk.

Bitvis är det visserligen outhärdligt irriterande: jag känner mig snuvad på helhetsupplevelsen när Thierry Henrys uppmärksammade handboll mot Irland presenteras i stillbilder; en brittisk berättarröst dränker vad Diego Maradona - Maradona! För fan! - faktiskt säger (borde man inte regler för vem man faktiskt dubbar? Somliga är större än andra); intervjuerna med landslagens olika coahcer är kortfattade och fyllda av tråkiga floskler (och de korta intervjuerna med spelarna själva är ännu värre); den dramtiska och storslagna musiken är en katastrofal ljudkuliss.

Ändå får vi också generösa klipporgier, som Englands fullständiga massaker mot Kroatien (två mål av Steven Gerrard!). Jag hade gärna sett mer sånt - vägen till fotbolls-VM är kantad av viktiga matcher och sanslösa mål, jag antar att rättigheterna kring matchbilder är så snårig och invecklad att enbart somligt är tillgängligt och annat för dyrt.

"Destination South Africa" är roligare och mer ambitiös än många andra peppfilmer som gjorts inför tidigare EM- eller VM-turneringar, men den lider av bristen på ett eget uttryck eller en smart dramaturgi. Istället är den en två skivor lång reklamfilm utan nerv eller passion.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Vybilderna över Sydafrikanska städer och natur blir väldigt tröttsamma efter ett tag. Men uppmärksamma tittare kan skåda en babyelefant. Sötaste djuret!

2. Sekvensen a) mål, b) inzoomad målgörare och c) tränaren med armarna i luften/hoppandes längs sidlinjen blir också, efter ett tag, förbannat tröttsam. Snabbspolar man skivan följer klippningen samma mönster nästan hela tiden. Kan ingen revolutionera sättet vi filmar fotboll?

3. För den som vill ha en rejäl genomgång inför sommaren fotbolls-VM rekommenderar jag Vanity Fairs senaste nummer. Förutom hunkiga kalsongbilder på Drogba, Cristiano Ronaldo och Kaká får du en utsökt essä av A.A. Gill. Bara en sån sak.


JOAKIM JOHANSSON (2010-05-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin sport
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2010
Bolag: TMC
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
THRILLERNA