De 50 bästa...eller?

FILMEN

I den här DVD-boxen får vi just vad titeln säger. De 50 bästa brottarna inom WWE:s historia. Nu är det ju alltid svårt att få fram en lista som alla är nöjda med och så är det även här. För att få fram de 50 namnen har man låtit brottarna själva (exakt vilka framgår inte) rösta och det kan man ju tycka vad man vill om, men är det någon som vet vad som definierar en bra brottare så borde det ju vara brottarna själva. Hade man frågat fansen hade man förmodligen fått en lite annorlunda lista.

Det som jag gillar med listan är att man inte begränsat sig till en viss tidsepok utan precis som titeln indikerar låtit alla vara med från Gorgeous George (plats 13) som var aktiv på 40-talet till The Undertaker (plats 2) som fortfarande är aktiv. Sen är det ju en annan fråga om huruvida man faktiskt kan jämföra en brottare från 40-talet och en från nutid, brottningen har ju förändrats en hel del. När det gäller just Gorgeous George får han dock credit för att ha infört glamour i brottningen. Han var tydligen först med intromusik och extravaganta kläder.

På den första av de tre diskarna presenteras alla 50 brottarna och vi får höra lite om vad de haft för inverkan på wrestlingen och vad deras kollegor tycker om dem. Vi får bland annat se Gorilla Monsoon (plats 36) som de flesta säkert mest känner till som kommentator brottas. Många av namnen har man hör men inte haft chansen att se brottas så det är en extra bonus vi får här. Förutom brottarna i sig blir det hela en liten historik av hur brottningen utvecklats under de senaste 70 åren. Här kommer ju även disk två och tre in då de innehåller ett femtontal matcher där vi får se mer av en del av de brottare som finns med på listan.

Den enda reservationen jag har mot listan egentligen är att man haft lite svårt att just jämföra brottare från nu och då. Nästan alla i toppen av listan är brottare som hade sin storhetstid inom de senaste 10-15 åren. Och visst, brottningen har förändrats men om man jämför brottarna utifrån vad de hade att jobba med när de var som störst borde några tidigare kommit lite högre tycker jag. Att sen Hulk Hogan hamnar på en 23:e plats känns ju närmast som en skandal. Innan jag såg DVD:n tippade jag honom helt klart bland de topp-fem främsta. Men, så här är det ju alltid och det är ju det som är lite kul med just listor... att alla kan och får tycka som just de vill. Själv är jag med några undantag rätt nöjd med listan.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det vore kul att veta vilka av alla dessa brottare som fortfarande är i livet och vad de gjort/gör efter sin brottarkarriär.

2. Endast en Diva finns med på DVD:n och det är The Fabulous Moolah som hamnar på plats 27.

3. Shawn Michaels hamnar helt rättvist på plats 1.


HANS-ÅKE LILJA (2011-04-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (67)
20 senaste recensionerna i kategorin sport
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2011
Bolag: TMC
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA