En drake i ringen

FILMEN

Ricky Steamboat har aldrig varit en stor favorit. Dels för att det var ett tag sedan man såg honom och dels för att när han var som mest aktuell (slutet av 80-talet och början av 90-talet) slogs han om att synas mest med brottare som Hulk Hogan, Macho Man, The Ultimate Warrior med flera. Detta gjorde att han aldrig platsade in bland de största, enligt mig. Men efter att jag sett denna dokumentär om "The Dragon" måste jag erkänna att han är en rätt imponerande brottare. Vi får följa honom från barnsben, genom brottningskarriär till hans inträde i Hall of Fame och jag är imponerad.

Det som fick igång hans karriär på riktigt var en lång fejd med Rick Flair. Dessa två herrar åkte runt och brottades mot varandra under flera år till publikens förtjusning. De var bittra fiender och även om det alltid var Rick som var den gode tjänade förmodligen även Flair en hel del på dessa matcher. Både vad gällde pengar och berömmelse. Under den här tiden var dessutom Ricky mycket kraftigare vilket berodde på att han inlett sin karriär som bodybuilder. Senare trimmade han dock ner kroppen lite och blev smidigare.

Under storhetstiden var han med och slogs om bältena tillsammans med de andra stora namnen. En annan brottare han hade en längre fejd med var Jake "The Snake" Roberts som (precis som namnet antyder) hade med sig en orm in i ringen. Ricky ville dock inte vara sämre utan tog då med sig en liten alligator in till ringen. Som jag sa lyckades Ricky dock aldrig utmärka sig tillräckligt för att kunna vara med och slåss om publikens gunst när Hulk Hogan och de andra intog en arena men han gjorde så gott han kunde.

I dokumentären får vi även höra andra berätta om Ricky och hans karriär och alla de brottare som kommer till tals är otroligt ödmjuka inför honom. Samma sak när han valdes in i Hall-of-Fame. Ricky är (eller framställs i alla fall här) som en genuint god människa.

De andra två diskarna innehåller ett gäng matcher från Rickys långa karriär. Om de är representativa för vad han gjort låter jag vara osagt men det finns en hel del intressanta matcher med här. Bland annat den handikappmatch Chris Jericho gick mot Ricky, Jimmy Snuka och Roddy Piper (Rick Flair fanns också med i deras ringhörna). "Ricky Steamboat: The life story of the Dragon" är en riktigt bra genomgång av Rickys liv och karriär och om ni som jag inte riktigt tagit honom till er kommer ni nog att ändra uppfattning lite efter ni sett denna.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ett klipp där vi får reda på att Rickys riktiga namn är Richard Blood (hur man som brottare kan byta bort ett efternamn som Blood är för mig obegripligt) samt se hur en ung Chris Jericho möter Ricky vid en signering.


TRE SAKER

1. Den främsta anledningen till att jag inte tagit till mig Ricky är att hans karaktär är så otroligt tråkig.

2. Något som hade varit kul är om Ricky hade dykt upp som en riktigt bitter och ond man nu i comebacken.

3. Rickys son är även han brottare så vi får väl se om han dyker upp i WWE vad det lider.


HANS-ÅKE LILJA (2010-11-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (67)
20 senaste recensionerna i kategorin sport
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2010
Bolag: TMC
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA