Starkast överlever

FILMEN

"Survivor Series 2008" är lite annorlunda jämfört med andra wrestlinggalor. Här gäller det att inte bara att vinna, här gäller det att överleva, att vara sist kvar i ringen. I vanliga fall brukar det vara en mot en eller två mot två, med vissa undantag. Här finns det bara ett fåtal sådana matcher.

Galan, den 22:a i ordningen, inleds med en elimineringsmatch där vi får två lag med vardera fem deltagare i varje. Sen funkar det som en vanlig tag team-match, det vill säga att man måste tagga (göra high five) sina lagkamrater för att byta in en ny medlem i ringen. Endast en i laget får vara inne åt gången. Det laget som sen lyckats slå ut alla motståndare i det andra laget vinner till slut. I ena hörnan har vi Shawn Michaels, Cryme Tyme (tag team-lag), The Great Khali och Rey Mysterio. I den andra ser vi JBL, M.V.P, Kane och The Miz & John Morrison. Huvudmotståndarna är dock Shawn Michaels och JBL, det är de som har en fight och det är de man vill se mötas. De andra är, även om de också är bra brottare, lite av en utfyllnad.

Nästa match på programmet är en Diva-match. En Diva-match är samma sak som vilken match som helst bara det att det är tjejer som brottas istället för killar. Nu är jag visserligen för att både killar och tjejer ska ha samma rätt att utöva vilka sporter de vill men här funkar det inte. När det gäller killarna är det lika många som ser bedrövliga ut som ser bra ut men när det gäller tjejerna ser de flesta ut som värsta partybrudarna och det funkar inte. Wrestling ska vara brutal och det ska vara stora kombatanter som gör upp i ringen. Fotomodeller som brottas känns tyvärr bara fel. Hur som helst brukar det alltid finnas en Diva-match med per gala och så även här.

Om Diva-matchen var galans sämsta så är nästa galans bästa. Här får vi en Casket-match, eller en kistmatch som det blir på svenska. Den funkar som en vanlig match med det undantaget att man istället för att få sin motståndare uträknad ska man kasta ner honom i en kista och sen stänga locket. Naturligtvis är det The Undertaker som kommit på detta (funkar underbart med hans karaktär) och det är även honom vi får se här. Han möter Big Show som är den helt klart största brottaren i WWE idag. Det blir en tight match som också är galans höjdpunkt.

Därefter följer ytterligare en elimineringsmatch och den går till på samma sätt som galans första match men har alltså olika deltagare. Här är det Batista och Orton som ska göra upp och till sin hjälp har de tagit fyra andra brottare. Batista (som tillsammans med John Cena är den mest vältränade mannen i hela WWE) har tagit med sig CM Punk, Kofi Kingston, R-Truth och Matt Hardy. Orton har Cody Rhodes, William Regal, Shelton Benjamin och Mark Henry. Matchen i sig är hyfsat spännande men deltagarna är rätt tråkiga. Även om Orton är sådär sadistiskt elak som man vill att han ska vara.

Därefter följer en trippelmatch om WWE:s mästarbälte. Tanken är att Triple H, Vladimir Koslov och Jeff Hardy ska göra upp om bältet. Hardy har dock blivit överfallen natten innan och dyker inte upp. Istället gör Triple H och Koslov upp om… trodde vi ja. När matchen nästan är över dyker Edge upp och ger sig in i leken. Edge som varit borta från wrestlingen en tid gör hör comeback och vilken comeback. Edge är illa omtyckt av fansen och efter detta kommer det knappast att bli bättre.

Galan avslutas med en match om tungviktsbältet mellan John Cena och Chris Jericho där det är Jericho som går in i matchen som mästare och Cena som, även han gör comeback i WWE, som är utmanare. Det blir en tung fight och en hård kamp innan en av dem lämnar ringen med bältet. En riktigt underhållande match med två rätt olika brottare om ändå gör en bra match.

På det hela taget är "Survivor Series 2008" en helt godkänd gala. Kanske inte den bästa men samtidigt långt ifrån den sämsta. Vi får se många stora namn och alla gör vad vi kan förvänta oss av dem. Och bara de starkaste överlever…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en intervju med Shawn Michaels och Khali som urartar och slutar med att Khali kräver att Michaels ska berätta för honom hur han ska gå till väga för att vinna kvinnornas hjärtan.

Vi får även en Extreme rules-match mellan Undertaker och Jeff Hardy och säga vad man vill men ingen offrar sig som Hardy. En riktigt bra och akrobatisk match där allt är tillåtet… vilket är det som skiljer en Extreme rules-match mellan en vanlig.


TRE SAKER

1. I första matchen är Ray Mysterio och Khali i samma lag. Efteråt lyfter Khali upp Ray på sin axel och i jämförelse ser Ray ut som ett litet barn.

2. Tyvärr avslöjar omslaget alldeles för mycket om hur matcherna slutar. Både Edges återkomst och Cenas vinst syns klart och tydligt på de bilder som finns på omslaget.

3. Jag gillar galans namn, "Survivor Series". Det säger allt.


HANS-ÅKE LILJA (2009-07-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (67)
20 senaste recensionerna i kategorin sport
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: TMC
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk widescreen
Extramaterial:
The Great Khali with Ranjin talk with Shawn Michaels about their Survivor Series win och Extreme Rules Match - Undertaker vs. Jeff Hardy
Länkar:
WWE hos IMDB
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA