Kan det bli mer macho än såhär?

FILMEN

Ett av amerikansk wrestlings största namn är "Macho Man" Randy Savage och äntligen har det blivit dags för honom att få en egen DVD om sin karriär. Att detta inte skett tidigare är en gåta men nu är det alltså dags. På DVD:n får vi följa hans karriär från premiären mot Rick McGraw 1985 fram till WCW-mästerskapsmatchen med Sid Vicious mot Kevin Nash & Sting 1999. Året därpå pensionerade han sig med ett kort undantag för 2004 då han brottades ett tag i Total Nonstop Action Wrestling som han dock lämnade efter meningsskiljaktigheter med ägarna.

Randy Savage, eller Randall Mario Poffo, är helt klart mest känd som just "Macho Man" eller "Macho King" i brottningsvärlden. När andra brottare växlat en del mellan sina personligheter har "Macho Man" hållit fast vid sin. Han har ibland varit god och han har ibland varit elak men han har alltid varit "Macho Man". För er som inte vet kan jag här inflika att alla karaktärerna i amerikansk wrestling har en god eller ond personlighet. Och eftersom det hela är teater finns det faktiskt en logik i det hela. Hur som helst har "Macho Man" provat båda sidorna och personligen gillar jag honom bäst som ond.

Vid sin sida har han näst intill alltid haft en kvinnlig manager. Först var det The Lovely Elizabeth som troget stod vid hans sida och senare var det den mer otrevliga Sheri som tog över. Elizabeth var en rätt udda manager då hon var både lågmäld och kvinna. De flesta managers under den här tiden var föga oväntat män och dessutom riktigt högljudda. Hur som helst, på den här trediskutgåvan får vi se många matcher med "Macho Man", både om titlar och där han är en del av ett tag team. Sin vana trogen har han allid sina färgglada utstyrslar på sig och att det skulle göra honom mindre macho att springa runt i pastellfärgade kläder eller rosa fjädrar är det ingen som tänker på eller bryr sig om.

Drygt 20 matcher ur hans långa karriär bjuds vi på och min favorit är helt klart när han möter Hulk Hogan om tungviktsbältet, vilket han gör inte mindre än tre gånger under karriären. Min favorit är dock från 1985 när de båda stod på toppen av sina respektive karriärer. De var unga och de var heta vilket resulterade in en väldigt bra match.

Personligen hade jag inte "Macho Man" Randy Savage som en absolut favoritwrestler när jag följde sporten under 80- och 90-talet men efter att ha sett denna dokumentär är det svårt att inte erkänna hans storhet inom American Wrestling och även hans storhet som brottare. Han blandar bra brottning med en väldigt bra personlighet vilket är otroligt viktigt inom wrestlingen. Och gör honom till en rätt fulländad wrestler.


EXTRAMATERIALET

Det finns även en hel del extramaterial med på de tre diskarna. Bland annat får vi se hur "Macho Man" friar till sitt livs kärlek The Lovely Elizabeth , vi får deras bröllop och här blir det lite för mycket, man kommer lite för långt från själva wrestlingen även om den bygger mycket på personligheter...

Vidar får vi också se Elizabeths debut som "Macho Mans" manager och krönandet av honom som "Macho King". Dessutom får vi inte mindre än 17 monologer från "Macho Man". Och för de som inte sett wrestling från 80- och 90-talet kan jag berätta att det var någon ganska så annorlunda mot det vi ser idag.


TRE SAKER

1. The Lovely Elizabeth var även gift med Randy Savage privat under många år. Senare dog hon dock tragiskt av en överdos.

2.Även "Macho Man" har försökt sig på en filmkarriär men föga oväntat kraschade den innan den ens tog fart. Han hade en del väldigt små biroller men det var allt. Den största filmen han dykt upp i är förmodligen "Spider-Man" där han spelade brottaren Bone Saw McGraw.

3. 2003 släppte han även, hur otroligt det än låter, en rappskiva med titeln "Be a Man" och även om jag inte hört den har jag väldigt svårt att tro att den är speciellt bra.


HANS-ÅKE LILJA (2009-09-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (67)
20 senaste recensionerna i kategorin sport
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2009
Bolag: TMC
Ljud: Dolby digital
Bild: Widescreen
Extramaterial:
A Match Made in Heaven, Elizabeth's Debut, The Coronation of the Macho King, Nothing But Garbage, Yesterday's Newspaper, A Champion's Prerogative, The Most Important Man in the World, Talkin' About History, Free Word Association, Cuppa' Coffee, The Cream of the Crop, The Beat Goes On, Bow To The Macho King, Macho King Rules The Peasants, You Don't Say No To The Macho King, A Little Bit Insane, Whatever It Takes
Superstars, The Ultimate Maniacs, One Cool Dude och nWo Madness
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA