Tidernas största manager

FILMEN

Bobby "The Brain" Heenan är en av de största managerna/kommentatorerna amerikansk brottning har haft. Sin storhetstid hade han under 70-, 80- och början av 90-talet då han representerade alla de stora brottarna och då gärna de elaka. Det som skilde Heenan från andra managers var att han inte drog sig för något. Behövdes det kastade han sig in i ringen och utan att tveka gav han sig på brottare som Andre the Giant och Hulk Ho,gan. Oftast slutade det dock med att han fick ordentligt med stryk.

När Heenan slutade som manager gick han över till att kommentera brottningen från ringside, ofta tillsammans med kollegan Gorilla Monsoon och de två blev otroligt tighta och roliga att lyssna på. Heenan sa alltid vad han tyckte vilket ofta retade upp publiken och TV-tittarna. Detta är, som de som sett wrestling vet, inget konstigt men Heenan var så bra på det att han en gång utsattes för ett mordförsök från en man i publiken. Han klarade sig undan oskadd.

På den här dubbel DVD:n får vi höra Heenans historia från det att han var liten till idag. Han la av med wrestlingen 2000 och har sedan dess även överlevt svår strupcancer. Detta resulterade i att han idag låter annorlunda när han pratar samt att han gått ner ordentligt i vikt. Hur som helst är dokumentären om Heenans karriär riktigt bra och vi får intervjuer av både gamla och nya brottare som berättar om hur de inspirerats av honom.

Skiva två är fylld med Heenanmatcher. Vi får se honom gå en managermatch mot Lord Alfred Hayes från 1980, en Weaseldräktsmatch där Heenan blir tvungen att bära en vesseldräkt om han förlorar, en handikappmatch mot Hulk Hogan och så vidare. Totalt får vi fem matcher där Heenan brottas, men även två där han kommenterar. En bra blandning som ger en rätt så rättvis bild av Heenan.

Jag gillar, och har alltid gillat Heenan och den här dokumentären får mig bara att gilla honom mer. Han verkar vara en sympatisk person privat och som entertainer är han en av de största inom wrestlingen. Han vet hur man retar upp en publik, han kunde sitt jobb och han gjorde det han skulle.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en mängd klipp med Heenan, både privata och från wrestlingen. Allt från dotterns bröllop till när han sparken från WWE (iscensatt naturligtvis). Vi får se när Heenan väljs in i wrestlingens Hall of Fame och här ser man vilka spår cancern satt i honom, men samtidigt hans styrka. Lite kul att han är den enda som inte har en svart kavaj utav de på scenen. Han går fortfarande sin egen väg. Extramaterialet är snudd på lika bra som själva dokumentären, det vill säga riktigt bra!


TRE SAKER

1. I dagsläget finns det ingen manager som Heenan i WWE. Faktum är att fenomenet managers nästan försvunnit helt.

2. Det är lite trist att man pratar om Heenan som om han vore död i dokumentären. Jag antar att det är för att man pratar ur ett WWE-perspektiv, men ändå…

3. Jag såg mina första wrestlingmatcher under 80-talet och då var Heenan ett stort namn inom WWE (som WWF hette då) så ur det perspektivet var denna dokumentär extra intressant.


HANS-ÅKE LILJA (2011-04-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (67)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: TMC
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
7 complete matches including Hulk Hogan & Ultimate Warrior, Heenan's commentary on the 1992 Royal Rumble Match, Bobby Heenan's 2044 induction into the WWE Hall of Fame and Great Heenan moments
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA