Kanske inte fullt extremt ändå

FILMEN

WWE:s gala "Extrem Rules" är kanske inte så extrem som man skulle kunna tro när man hör titeln. Det finns några matcher som är lite utöver det vanliga men galan är ändå rätt lik de övriga galorna som anordnas och tyvärr börjar vi med en rätt svag match.

I en Fatal four match får vi se Kofi Kingston, William Regal, VMP och Matt Hardy göra upp om det amerikanska bältet. Av de fyra är det endast Matt Hardy (och till viss del Regal) som är det minsta intressanta. Både Kofi Kingston och MVP är riktigt tråkiga karaktärer. En svag inledning på galan med andra ord.

Nästa match blir däremot desto mer intressant. Här får vi se Chris Jericho möta Rey Mysterio om interkontinentalbältet. Innan matchen hade Jericho dessutom lovat att inte bara vinna bältet utan även demaskera Mysterio som är en mexikansk brottare som anser att det vore otroligt förnedrande att förlora sin mask. Detta vet naturligtvis Jericho om…

Det hela blir en bra match med ett bra resultat och framförallt är upplägget bra. Alla älskar Mysterio och hatar Jericho, precis som det ska.

Nästa match är en av galans, om inte extrema så i vart fall ovanligaste match. Här bjuds vi nämligen på en Samoan strap match i vilken brottarna sätts ihop (runt handleden) med ett läderrep i varandra. Sen gäller det att slå med handen på alla fyra hörnen för att vinna. Dock måste man göra det utan att motståndaren får ner en på backen, då är det bara att börja om igen. Brottarna som möts är CM Punk som faktiskt växer för varje match jag ser med honom och Umaga som är en rätt oanvänd karaktär. Man ser honom inte allt för mycket och en gissning är ju att han fick vara med här för att han är från Samoaöarna…

Efter det blir det en Triple threat hardcore-r-match i vilken Christian, Tommy Dreamer och Jack Swagger gör upp om WCE-bältet. För Dreamer står dessutom karriären på spel. Han har här fått ultimatumet att vinna matchen eller sluta brottas i WWE.

Sen är det dags för vad som måste vara det absoluta lågvattenmärket i WWE:s historia. I en så kallad Hog pen match ("grisstiamatch" översatt till svenska) ska Vickie Guerrero och Santina göra upp om titels Miss WreltleMania. Nu vet jag visserligen inte om det är så äckligt i den som det ser ut men bara tanken på att de vill att det ska se ut som det får mig att undra vad de tänkte när denna matchen skapades.

Därefter är vi dock återigen på banan. Nu har det nämligen blivit dags för en Steel cage match mellan Randy Orton och Batista. Dessa brottare var en gång allierade men efter att Orton skadade Batista så illa att han var tvungen att hålla sig borta från brottningen under en period så är denne nu ute efter revansch. En steel cage match vinner man genom att få motståndaren uträknad, få honom att ge upp eller själv klättra ut över buren så att man står med båda fötterna på marken. Orton fegar och försöker med det senare alternativet till en början men hindras effektivt av Batista. Det är också lite kul att legenden Ric Flair dyker upp för att stödja sin vän Batista.

Efter den matchen rullar det på och även galans sista två matcher är riktigt bra. I den första är det John Cena och The Big Show som gäller. Här går det bara att vinna om den andre ger upp vilket inte blir det lättaste för Cena då Big Show är den största, till storleken, brottarna i WWE. Cena envisas med att försöka få in ett specialgrepp (STF) men misslyckas hela tiden och det är inte utan att man undrar varför han går den här matchen över huvudtaget. Det hela blir dock en väldigt bra match och det är fascinerande att se Big Show in action.

Galan avslutas sen med en Steg match mellan Jeff Hardy och Edge och här gäller det för de två att ta sig upp på en stege som är runt fyra, fem meter hög och hämta ner tungviktsvärldsmästarbälete som hänger i taket. Det blir mycket akrobatik som Jeff är utmärkt på. Men även Edge får till en hel del snygga manövrar. Vi får dessutom en minst sagt oväntat avslutning på matchen när CM Punk dyker upp.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja klassa "Extreme Rules" för en mellangala. En del matcher är väldigt bra medan andra är betydligt sämre. Dock är det underhållande och vissa matcher är dessutom riktigt bra.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en kort intervju med Chris Jericho efter hans match mot Rey Mysterio och det är så skönt att höra hur kaxig Jericho är. Underbart.


TRE SAKER

1. När Jericho går in i ringen och är helt uppe i sitt tal om hur dålig Rey är klappar ett fan honom på axeln. Iskallt vänder han sig mot fanset och säger "don’t touch me". Det är sådant som får folk att hata honom, eller gilla honom.

2. De olika matcherna vi bjuds på under galan har alla minst sagt ovanliga namn. Man undrar hur de hittar på allt…

3. Jeff Hardy har efter att den här galan sändes slutat i WWE vilket är riktigt tråkigt då han var en väldigt bra brottare.


HANS-ÅKE LILJA (2009-10-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (67)
20 senaste recensionerna i kategorin sport
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: TMC
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Josh Mathews interviews Chris Jericho after his match
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA