Överlevarnas gala

FILMEN

"Survivor Series" startade 1987 och bestod då av fyra survivor-matcher. En survivor-match går till så att två lag (med allt från tre till fem brottare) ger sig på varandra. Man taggar sina lagmedlemmar precis som i en vanlig tag team-match. Skillnaden är den att när en i laget blir uträknad är matchen inte slut. Den är slut för den brottare som blir uträknad men de andra fortsätter tills hela laget blivit uträknad. Det lag som sen sist har minst en medlem kvar i sitt lag vinner.

Under senare år har "Survivor Series"-galorna utökats med singelmatcher om de olika bältena också men det är ändå dessa survivor matcherna som är huvudnumren. Nu släpps alla "Survivor Series"-galor från debuten 1987 fram till 1996 i två DVD-boxar. Totalt får vi 10 diskar och 27 timmar wrestling. Vi får bland annat dessutom se hur "Survivor Series"-galorna har utvecklats till de galor vi ser idag, även om de senaste 13 åren "fattas" i boxen.

Alla stora wrestlingstjärnor finns med. Alla har de någon gång varit med på "Survivor Series". Vi ser Hulk Hogan och Andrew The Giant leda sina lag i survivor-matcher. Vi ser klassiska brottare som Mr. Perfect, Brett "The Hitman" Heart, Big Boss Man, The Nasty Boys, The Legion of Dome, "Nature Boy" Rick Flair, Million Dollar Man med mera, med mera. Det går att fortsätta att räkna upp namn hur länge som helst. Totalt får vi 54 matcher där de flesta involverar sex eller fler brottare så ni förstår själva att det blir en hel del.

Det är svårt att hitta klassiska matcher här då de flesta innehåller så många brottare att de inte bli klassiska möten på samma sätt som när det är två stora namn i stil med Hulk Hogan och The Rock möts men det finns en hel del som är lite mer speciella än andra. En av dem är när Hogan och Andrew the Giant leder varit lag och Hogan bodyslammar The Giant. Något som han skulle lida av långt efteråt. En annan är när Brett Hart med familj tog sig an Shawn Michaels och hans riddare. Hela familjen Hart finns på plats. Alla från pappa Hart till mamma och syskon Hart och alla är de lika involverade i det som händer.

Under åren är det dessutom väldigt mycket intervjuer med. Visserligen intervjuer kanske är att ta i men alla i de olika lagen vill och får komma till tals och det är ofta hot och okvävesord om motståndarna, vilket funkar. Det blir underhållande på ett sätt som man inte alltid lyckas leva upp till inom dagens wrestling. Personligen är jag extra förtjust i åren mellan 1987 och 1990 eftersom det var de åren jag följde wrestling slaviskt på TV och därför känner igen brottarna på ett sätt som jag inte riktigt gör med de som har sin storhetsperiod under senare delen av 90-talet. Det är dessutom kul att se dagens stora namn när de i sin ungdom debuterade.

Så, förutom en massa bra brottning är dessa boxar dessutom en perfekt tillbakablick över vilka brottare som var stora under slutet av 80-talet och större delen av 90-talet. Samt hur dagens brottare inledde sina karriärer. Nu är det bara att hoppas på att det kommer ytterligare en volym eller två så man täcker upp alla "Survivor Series" fram till dagens datum.


EXTRAMATERIALET

Inget, men det gör inte så mycket. Det finns massor av material i form av intervjuer som känns som typiskt extramaterial med under galorna.


TRE SAKER

1. Apropå dagens brottare som var unga då. Vi får bland annat se en ung Shawn Michaels och redan här har han en stor karisma och utstrålning.

2. Det är intressant att se 80-talets Divor och jämföra dem med dagens. De ser minst sagt annorlunda ut. Dessutom var de sämre på att agera på 80-talet än de är idag.

3. Under en av galorna vill WWF att vi ska tro att Bill Clinton sitter i publiken. Det gör han naturligtvis inte men en väldigt lik look-a-like gör det.


HANS-ÅKE LILJA (2010-02-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (67)
20 senaste recensionerna i kategorin sport
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2010
Bolag: TMC
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2010
Bolag: TMC
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA