Sprängningar och pedofiler

FILMEN

Det känns som Arne Dahl-filmatiseringarna blir allt mer personliga, i betydelsen att vi kommer karaktärerna närmare och närmare. Det är både på gott och ont, då det stundtals känns som det är mer privatliv än polisarbete i denna tredje film.

Det är både glädje (ett oväntat barn) och sorg (ett väntat dödsfall), familjetrassel, kärlekstrassel, kärlekslycka, avundsjuka och misstänksamhet. Å ena sidan är det som sagt positivt eftersom medlemmarna i A-gruppen blir allt mer mänskliga, men å andra sidan går det i detta fall ut lite över själva kriminalgåtan som får extra lång startsträcka. Lyckligtvis tar man igen det mot slutet av den andra delen och får ännu en gång till en spännande och bra deckare.

Filmen inleds med att en svenskregistrerad Volvo sprängs i Holland. I bilen fanns tre svenskar, en kvinna och hennes dotter samt kvinnans partner som visar sig vara en knarkpolis. Det var uppenbart ingen olycka utan ett attentat, och A-gruppen kallas in.

I all hemlighet har den sprängda knarkpolisen jobbat undercover på den välkända krögaren David Billingers (Jacob Nordenson) restaurang Goose, där även hans bror Sverker (Sven Ahlström) och dottern Sonja (Sofia Zouagui) jobbar. Sprängmedlen i bilen kan kopplas till en holländsk liga och det var efter ett holländskt tips som knarkpolisen började intressera sig för Goose. Något skumt föregår där. David behöver plötsligt tre miljoner för att köpa en tavla, men pengarna stjäls av Sonja som uppenbart har ett knepigt förhållande till sin far och strax därpå sprängs även Goose i småbitar vilket gör att A-gruppen intresserar sig extra mycket för restaurangen och dess ägare.

Parallellt med detta får vi ta del av en kartläggning av en pedofilcirkel. Gunnar Nyberg (Magnus Samuelsson) har ryckt in på barnpornografigruppen och stöttar där den drivna utredaren Sara Svenhagen (Vera Vitali) i detta hemska arbete. Det finns nog ett annat intresse hos Gunnar också, men när Sara träffar Jorge Chavez (Matias Varela) blir det kärlek vid ögonkastet och de inleder ett förhållande. Jorge får möjligtvis ses som filmens huvudperson, vilket även omslaget gör gällande.

Givetvis kommer dessa två till synes helt skilda utredningar gå samman längs med vägen, för i vanlig ordning är historien mer komplicerad än vad man kan tro.

"Upp till toppen av berget" är möjligen inte lika actionpackad som sina föregångare. Det är egentligen bara två riktiga actionsekvenser där den ena utspelar sig på ett hotellrum och lyckas pricka in alla klichéer man kan hitta i situationen. Ganska förutsägbart och lite småtrist faktiskt. Däremot är filmen ganska mörk. Även de tidigare filmerna har haft en otäck underton och obehagliga figurer, och så är det också här, speciellt när filmen berör ämnen som är genuint otrevliga. Åter igen får jag känslan av att Arne Dahl-filmerna inte trampar på samma ställe i film efter film. Det är en bra känsla.

Ytterligare en bra deckare i den här sviten, även om jag personligen nog rankar denna som den svagaste hittills.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Titeln på historien - "Upp till toppen av berget" - får ingen förklaring alls i filmen. Jag besökte Arne Dahls hemsida för att se om det fanns någon vägledning där och fann i stället att just denna film är den som avviker mest från originaltexten.

2. Veteranen Jacob Nordenson gör sin roll riktigt bra. Han är en skådespelare som gjort många olika karaktärer under sin karriär, men det här är en av de utpräglat otrevligaste.

3. Det mest tråkiga med denna film är att vi nu dessvärre passerat mitten på den här sviten av filmer. Bara två kvar...


ANDERS JAKOBSON (2012-01-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Tema: Svenska deckare
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA