Världens bästa mamma

FILMEN

Nina Frisk är en flygvärdinna som älskar livet som hon lever. Hon älskar att resa och hon älskar att träffa människor. Hon saknar dock någon att älska. Det är inte lätt att ha ett fast förhållande när man ständigt är på resande fot.

Allting ändras dock när hennes vän introducerar henne för Marcus och kärleken faller över Nina som ett vått täcke. Tyvärr är allt inte så enkelt. Marcus har nämligen en son, William, vars mamma dog i en bilolycka fem år tidigare. Nina är dock beredd att satsa på förhållandet men frågan är om Marcus är det? Går det att bilda en ny familj? Funkar Nina och William tillsammans?

Några som inte funkar tillsammans är resten av Ninas familj. Nina och brodern Linus har visserligen en väldigt bra relation men deras mamma Jill däremot… Hon är dels tillsammans med den alkoholiserade Krister som inte går ihop med den övriga familjen och då speciellt Linus. Dels väljer hon att konsekvent ignorera de problem som ständigt dyker upp. Varje gång Krister gör bort sig, som när han till exempel kastar en persika i huvudet på Linus dotter, försvarar hon honom och hamnar på så vis i kläm mellan Krister och övriga familjen.

Nu låter det som om "Nina Frisk" är en djup och sorglig film men faktum är att den är det motsatta. Allt är gjort med glimten i ögat och även om Krister och Jills situation är sorglig så ler man mer än man sörjer när man ser filmen. Faktum är att Gunilla Nyroos stjäl varje scen hon är med i, så bra är hon.

Filmen slutar för övrigt på ett genialiskt sätt. Slutet kommer nämligen väldigt abrupt och det är inte många av de relationer som finns i filmen som får en upplösning. Filmen känns mer som om man plockat ut ett stycke (som inte inkluderar en början och ett slut) ur Ninas liv och sen gjort film av det.

Många tycker nog att slutet är för abrupt men jag gillar det. Jag gillar när man inte får allt serverat, jag gillar när allt inte ordnar upp sig utan att en del djävligheter faktiskt finns kvar och bara fortsätter och fortsätter. Det känns på något vis mer realistiskt.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en rätt meningslös bakom kulisserna-film. Vad vi får är egentligen en privatinspelad film där någon gått runt med en kamera och filmat lite på känn. Det är mer som en semesterfilm än en bakom kulisserna-film, tyvärr…


TRE SAKER

1. Gunilla Nyroos är helt fantastisk som Ninas mamma Jill. Hon borde få alla filmpriser som finns för sin tolkning av den virriga mamman som hela tiden vill allas bästa. Bra jobbat!

2. Maria Blom som gjort "Nina Frisk" har tidigare även gjort "Masjävlar" som när den fick premiär utomlands gick under titeln "Dalecarlians".

3. Sofia Helin som spelar Nina kommer vi härnäst att kunna se som Cecilia Algotsdotter i "Arn".


HANS-ÅKE LILJA (2007-10-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Bakomfilm
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA