Bästa boken och riktigt bra film

FILMEN

Det var alldeles för länge sedan jag läste boken "Tyskungen" av Camilla Läckberg för att jag ska minnas och kunna dra paralleller till filmatiseringen. Men jag tror ändå att det spelar in om man läst boken eller inte. Jag minns att jag tyckte väldigt mycket om boken och att den blev en favorit av Läckbergs romaner om Erica Falk.

Men nu till filmen.

Böckerna och dess berättelser har filmatiserats förr men vi bortser från alla de filmerna och ser i stället denna som den första. För i denna film får Erica (Claudia Galli Concha) och Patrik (Richard Ulfsäter) sitt första barn, de flyttar till Fjällbacka och vi är ganska i början av allt. Filmen börjar med att dottern Maja föds och att Erica föräldrar strax därefter omkommer i en bilolycka. Några månader efter olyckan blir Erica uppsökt av en man som påstår sig vara hennes okände halvbror. Erica blir lite skärrad av besöket och några dagar senare hittas halvbrodern mördad. Det får Erica att börja rota bland sina föräldrars saker och hon upptäcker ganska snart att det finns en hel del dolda hemligheter som sträcker sig ända till nazisttiden.

Det här är en välspelad film med många bra skådespelare. Det är ett riktigt lyft från tidigare och Claudia Galli Concha gör rollen som Erica mycket bra. Historien är spännande, välskriven och faktiskt läskig. Hela filmen har en konstig känsla över sig och även om det hinns med en hel del vändningar under filmens gång så fungerar det.

Värst roll spelar nog Jan Malmsjö, han är riktigt obehaglig och kryper innanför skinnet ganska direkt. Om vi sedan bortser från att en författare alltid lyckas snoka upp saker som polisen missar och att Erica ständigt är på fel (rätt?) plats vid fel tillfälle så är det här en bra film.

Det är snyggt filmad och tillbakablickarna till den historiska berättelsen är lika spännande som den som sker nutid. Läckberg har alltid det upplägget i sina böcker, att man får följa två historier parallellt, en nutid och en dåtid. Historierna visar sig alltid hänga ihop på ett eller annat sätt men halva grejen är ju att man sällan vet hur eller varför.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Hela produktionen går under namnet "Fjällbackamorden" och baseras på Camilla Läckbergs universum och karaktärer.

2. "Tyskungen" är film nummer ett av tolv. Tio 90-minutersfilmer för tv och två för bio. "Tyskungen" visades på bio.

3. Det var under arbetet med en av dessa filmer som regissören Daniel Lind Lagerlöf tragiskt omkom i en olycka i oktober 2011.


MARIA EREMO (2013-10-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Nordisk film
Tema: Svenska deckare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA