En slarvig avslutning trilogin

FILMEN

Jens Lapidus "Livet deluxe" ligger fortfarande oläst i min hög med böcker jag ska läsa och jag fann det lite besvärligt att jag inte hade läst den innan jag såg filmen. Men då "Snabba Cash II" inte hade något med boktrilogins andra bok "Aldrig fucka up" att göra, trodde jag in i det sista att även "Snabba Cash - Livet deluxe" inte var en adaption av boken. Men efter att ha läst baksidetexten på boken insåg jag att så visst var fallet, vilket gör filmtrilogin till en märkligt inkonsekvent adaption av böckerna.

Hur som helst - det här är (får man förmoda) avslutningen för karaktärerna JW (Joel Kinnaman), Radovan (Dejan Cukic) och framför allt Jorge (Matias Varela) som blivit något av filmtrilogins centrala punkt. Det har funnits andra färgstarka karaktärer i filmerna men de har försvunnit en efter en. Varje karaktär har var sin egen resa i filmen och det är först mot slutet som alla knyts ihop.

JW letar efter en förklaring till varför hans syster är försvunnen och dödförklarad. Vad hände egentligen och är hon fortfarande i livet? Den serbiska bossen Radovan har klarat sig undan polisen trots att han är synnerligen misstänkt. Nu utsätts han för mordattentat och gör allt för att skydda sin dotter Natalie (Malin Buska) som själv vill bort från sin fars smutsiga affärer. Vad ingen av dem vet är att polisen lyckats få in en infiltratör (Martin Wallström) i Radovans organisation som får allt större plats i far och dotters liv. Jorge beslutar sig för att göra ett sista rån, ett episkt sådant, som ska ge honom och Nadja (Madeleine Martin) en möjlighet att starta om helt och hållet, men då gäller det att allting i den väluttänkta planen klaffar...

Har man sett de tidigare två filmerna vet man att det aldrig är något som klaffar som det ska i de här historierna. Det är ett myller av dubbelspel, svek, klanterier och även ologiska lösningar på alla problem. I de första filmerna har jag haft överseende med att det inte är helt trovärdigt, men nu känner jag att det mest känns slarvigt och stressat. Filmen berättas inte speciellt smidigt med en krånglig tidslinje och otydliga återblickar och emellanåt känns det totalt ologiskt hur en scen leder in i en annan. Ambitionen har varit hög, men matchas inte av ett manus på samma nivå. Jag blir ärligt talat förvånad över att omslaget bombarderats med höga betygsikoner för så bra är den inte.

I sitt sammanhang får filmen ses som godkänd, men jag måste ändå säga att jag känner mig besviken. Det här hade kunnat gjorts mycket bättre.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. JW är i filmen i Los Angeles. Om karaktären i boken är det också vet jag inte, men det känns lite som att det var enklast så här för att Kinnaman ändå är där...

2. Jens Jonsson har tagit över manus- och registolen och han har inte så värst mycket action på meritlistan sedan tidigare, vilket kanske förklarar varför filmen saknar ett naturligt flyt.

3. Manuset är även skrivet av Maria Karlsson som varit inblandad i de tidigare filmerna i sviten.


ANDERS JAKOBSON (2013-12-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Nordisk film
Tema: Svenska deckare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Letterbox 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA