Beck tar sig an ett barnamord

FILMEN

Om ämnet i förra "Beck"-filmen var obehagligt är det denna gång ännu värre. I "Beck – Flickan i jordkällaren" handlar det nämligen om barnamord.

Filmen inleds med att Martin och Gunvald (som tidigare gestaltas de på ett utmärkt sätt av Peter Haber och Mikael Persbrandt) kallas ut till en jordkällare mitt i skogen. Där hittar de liket efter en femårig flicka som svultit ihjäl. Ingen vet vem flickan är, vad hon heter, var hon kommer ifrån eller hur hon hamnade i jordkällaren. Det enda man vet är att hon är död och att någon burit ut mat till henne efter att hon dött.

Som vanligt börjar gruppen jobba med fallet och alla är märkbart tagna av det som hänt. Alla karaktärerna från förra filmen är här med igen och det känns extra kul att man har med Måns Nathanaelson i rollen som rookien som går Gunvald på nerverna med sin osäkerhet och sitt oerfarna sätt. I "Flickan i jordkällaren" får han dock lite mer utrymme och får faktiskt utredningen att gå framåt mer än en gång.

Vi får även återse Stina Rautelin. Hon har tidigare varit med i "Beck"-filmer och återvänder här i samma roll som tidigare, polisen Lena Klingström. Att hon är tillbaka är extra kul eftersom hon är den enda kvinnan Gunvald verkar komma överens med… och då speciellt som kollega. De har en väldigt speciell kemi.

I "Flickan i jordkällaren" är Gunvald också lite extra sådär syrlig som bara han kan vara. Speciellt en scen när han och Martin pratar med ett rikt par är helt underbar. Hans sarkasm, spydighet och total avsaknad för vad dessa människor ska tycka om honom är fantastisk. En scen som kommer att gå till historien.

Som vanligt är skådisarna toppen, handlingen lagom klurigt utformad och filmningen snyggt gjord. Det är bara att konstatera att även den 18 "Beck"-filmen håller hög klass och att "Beck"-serien förmodligen är den bästa serie svensk polisfilmer som gjorts.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Ju mer jag ser av Persbrandts tolkning av Gunvald desto mer gillar jag den. Persbrandt är en otroligt skicklig skådis som bara växer och växer.

2. Martins granne som spelas av Ingvar Hirdwall dyker endast upp i en kort sekvens i slutet av "Flickan i Jordkällaren" vilket är lite ovanligt… och lite trist.

3. I somras släpptes Gösta Ekmans "Beck"-filmer på nytt på DVD. Även de är värda att se så passa på att inhandla dem nu när de åter finns att få tag på.


HANS-ÅKE LILJA (2006-12-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Dolby Digital 5.1 & DTS 5.1
Bild: Widescreen 1.77:1 (anamorfisk)
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA