Civilkurage à la svenskt 90-tal

FILMEN

Jag minns när den 16 år gamla miniserien "Zonen" visades på svensk tv. Jag minns att jag upplevde den som en riktigt bra serie och var därför rätt spänd på att se om den överlevt tiden. Det har den. "Zonen" är fortfarande en väldigt bra politisk actionthriller där civilkurage går som en röd tråd genom de fem och en halv timmarna.

Ett hemligt militärt experiment utförs i Lappland och en zon evakueras och spärras av. Distriktsläkaren Jacob Lagerlöf (Jacob Nordenson) blir varse om detta när en illegalt invandrad rysk ripjägare dyker upp vid hans kombinerade hem och sjukstuga med uppenbara, men oförklarliga brännskador. Jacob för ryssen till sjukhuset i Kiruna, men när han kommer tillbaka för återbesök har ryssen förflyttats med helikopter av militären och Jacob börjar fundera på vad det egentligen är som pågår.

Han ramlar rakt in i vad som verkar vara en stor konspiration med trådar ända upp på regeringsnivå. Försvarsministerns statssekreterare Henrik Levin (Peter Haber) är den drivande kraften som tar till oerhört drastiska metoder för bevara alla hemligheter kring zonen, men Jacob vägrar ge upp innan han fått veta sanningen.

En stor styrka i serien är att man verkligen håller spänningen uppe genom att dra ut på avslöjandet om vad som egentligen pågått i zonen, och trots att jag sett serien tidigare kommer det som en överraskning när det väl avslöjas. Historien byggs hela tiden upp och blir allt mer intrikat utan att bli komplicerad, och med stort persongalleri lyckas man få till en rejäl helhet. En både välskriven och välgjord historia med andra ord.

Serien rymmer kända skådespelare i nästan alla roller, vilket egentligen säger mer om hur litet Sverige är som land, med Thomas Hanzon, Tomas Norström, Sissela Kyle, Katarina Ewerlöf, Ingvar Hirdwall, Gösta Bredefeldt, Thomas Roos, Krister Henriksson och Anders Ahlbom i betydande roller.

Den första scenen i hela serien känns lite plastig och jag blir genast orolig för fortsättningen, men kvaliteten håller bra hela vägen. Till och med actionsekvenserna fungerar fortfarande. Sen är det gott om 90-talsnostalgi i form av datorer med Windows 3.11 (Filhanteraren!) och rejäla mobiltelefoner. Riktigt härligt att se.

"Zonen" håller fortfarande. Historien i sig är kanske inte så värst trovärdig, men den är både underhållande och spännande och väl värd att se, för första gången eller som i mitt fall på nytt.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Nu tittar min inre rationörd fram igen, men omslaget säger att serien ska komma i 16:9, men i själva verket är det det lite annorlunda formatet 3:2 det handlar om, och dessutom i så kallat windowbox-utförande.

2. Musiken, speciellt i actionsekvenserna, är smått märklig och egentligen inte alls passande.

3. För att vara en serie som utspelar sig i Lappland är det ytterst få som pratar norrländska. Man skulle kunna ursäkta det med att vissa av karaktärerna flyttat dit för jobbets skull, som doktor Lagerlöf, men alla andra då?


ANDERS JAKOBSON (2011-02-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: Spiderbox
Tema: Svenska tv-klassiker
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Windowboxed 3:2
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA