Bertil roligast i den senaste samlingen

FILMEN

Vet inte hur många samlings-DVD det finns med Robert Gustafsson nu, men de är många. Här är den senaste i raden som faktiskt innehåller material från 2008. Det är alltså inte bara gammal skåpmat.

Överskriften på omslaget - precis som på de andra samlingarna - är "Sveriges roligaste man" och jag är böjd att hålla med om det. Dock med tillägget "I mindre doser". En sådan här Gustafsson-attack på ca 90 minuter och 40 minuter extramaterial tenderar att bli lite mastig. Dessutom är det lite irriterande att det mesta av klippen från "Time Out!" och "Parlamentet" redan givits ut i år ("Humor från TV4" och "Time Out 3") vilket gör att baksidans text "Lösvikt! är en samling aldrig tidigare utgivna sketcher med Robert Gustafsson" inte är helt korrekt.

(I och för sig, "Tips från coachen"-uppmaningen "Du är en stjärt" förlåter repriserna...)

Utöver utdragen från nämnda program får vi se klipp från "Allsång på Skansen" och "Doobidoo" och en rad sketcher tillsammans med Johan Rheborg och Sissela Kyle från "Tältprojektet".

Roligast på DVD:n är dock plockat från norsk tv där Robert Gustafsson tagit med sig sin karaktär Bertil (nidbilden av den gamla mysfarbrorn som en gång råkade skära sig i handen, vilket ligger till grund till den fumliga karaktär Gustafsson skapat). Det verkar vara från något sorts frågeprogram där Bertil går runt i olika norska städer och till slut ställer en fråga till tittaren. De här sketcherna är möjligen lite grövre än vad vi brukar se i Sverige, men som sagt mycket roliga.

Jag är tveksam till att jag kommer att se om "Lösvikt!" speciellt många gånger, men om jag får ett akut Robert Gustafsson-sug så finns här godbitar att plocka fram.


EXTRAMATERIALET

Här finns det en hel del att välja mellan, men den större delen är ännu mer klipp med Bertil i Norge. Minst lika kul som i huvudfilmen, men här noterar jag att norrmännen klippt in lite pruttljud emellanåt för att skoja till det ytterligare. Lite onödigt.

Backstageklippet från "Tältprojektet" är över på mindre än två minuter så där finns det inte så mycket att kommentera, förutom en liten skymt av Percy Nilegaard (Johan Rheborg) som får mig att sakna denna karaktär något kopiöst.

Robert Gustafsson har gjort en och annan reklamfilm och här finns ett par. I några gör han sin långhåriga Skövdekaraktär (variant på den som heter Micke i "Torsk på Tallin" och i den andra - som verkar vara norsk - är han Bertil igen. Den är klart den roligaste av dem.

Avslutningsvis finns det ljudklipp från Radio Skaraborg där Robert Gustafsson drar några västgötavitsar inför publik. Den sista historien om mannen som ska sätta in en dödsannons skrattade jag högt åt. Hela det här blocket ger mig vansinniga nostalgikänslor då jag är uppväxt med en historieberättande farbror som var revystjärna i Lidköping. Så den här typen av historier - på västgötska - har jag hört tidigare.


TRE SAKER

1. Jag vill fortfarande se ett DVD-släpp av "Brutal-tv" där Bertil förekom för första gången!

2. På sätt och vis hade det varit kul att höra den norska publikens reaktioner på Bertil-sketcherna, men det är ju å andra sidan omöjligt i och med att de inte är från ett sådant typ av program.

3. Jag undrar vad den verklige Bertil Svensson egentligen tycker om imitationen. Jag kan tänka mig att han inombords är rätt less på Robert Gustafsson men håller masken offentligt.


ANDERS JAKOBSON (2008-10-23)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Extra Bertil, Backstage Tältprojektet 2005, Reklamfilmer Commerce Center, Trailer, Västgötaklimax Radio Skaraborg, Corporate Express med Bertil.
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA