Fylla och snusk i förlängd tappning

FILMEN

"Grogg" kanske några minns från det tidiga 2000-talet. Det var tv-serien där Robert Gustafsson släpptes lös i fri form tillsammans med Sissela Kyle, Johan Wahlström, Anna Björk, Stig Grybe och Michael Mansson. Serien släpptes senare på en redigerad video och nu kommer en - vad jag förstått - förlängd utgåva på DVD under nya namnet "Nyblandad grogg".

Här handlar det om snabb sketchhumor, ofta i krog- eller restaurangmiljö där deltagarna fått ett par groggar för mycket innanför västen. Mycket dratta-på-arslet-humor som Gustafsson etablerat lite som sitt varumärke och mycket sexskämt. Jag minns inte riktigt hur de marknadsförde serien då men ordet "sexistiskt" var med i taglinen i alla fall.

Nåväl - det görs också parodier på tv-program, och Gustafsson plockar givetvis fram sin tolkning av trädgårdsmannen Bertil, en figur (eller imitation ska man kanske säga) som han introducerade runt tio år tidigare i "Brutal-tv". I Gustafssons version råkar Bertil alltid illa ut.

En annan återkommande figur är den gamla tanten - som tydligen heter Lingon - som vräker ur sig den ena fördomen efter den andra, varvat med osannolika annekdoter ur sitt långa liv. I övrigt är det mest krogfyllon och klumpiga servitörer.

I "Grogg" var det verkligen Robert Gustafsson som stod i fokus. De övriga skådespelarna är nästan statister, och mest bollplank för Gustafssons urladdningar. Det var så vitt jag minns första gången som han verkligen ledde ett humorprogram på det viset.

Är "Nyblandad grogg" rolig än i dag? Tja, tack vare det otäckt höga tempot och den precis lagoma längden på sketcherna så håller det någon sorts kvalitet. Jag skrattar till då och då, men personligen så rankar jag inte det här som det roligaste Robert Gustafsson gjort. Spela fulla gjorde komiker redan på forntiden och det känns en smula mossigt, vilket det på sätt och vis gjorde redan när "Grogg" visades. Den fysiska humorn är dock alltid rolig och just Bertil kan man se hur mycket av som helst.


EXTRAMATERIALET

Som bonus finns fyra "oklippta" scener som är ganska roliga. Det finns även fyra sketcher från RIX MorgonZoo, bland annat en med Tant Lingon som är klart roligare än de sketcher som är med i filmat format. Det finns även en sportsketch där Gustafsson ÄNTLIGEN ifrågasätter varför idrottsmän alltid svarar på alla frågor med en negation ("- Nu vann ni med 9-0, hur känns det?" "- Näej, det känns bra!").

Just det har jag alltid undrat.


TRE SAKER

1. Jag gillar Michael Mansson som mer eller mindre spelar en bartender med stenansikte genom hela filmen. Helt klart en skön snubbe.

2. Jag har alltid älskat Robert Gustafssons "gamle man"-röst (som han visserligen använder till gamla damer också).

3. "Brutal-tv" som jag nämnde i texten var en kortlivad humorserie som var en sorts tv-variant av det klassiska radioprogrammet "Riskradion" med Erik Blix och Stefan Livh. Till tv-varianten anslöt Gustafsson, Regina Lund och Peter Apelgren bland annat. Det var mycket kul och jag kräver ett DVD-släpp omedelbart!


ANDERS JAKOBSON (2008-04-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Groggvirke - oklippt material, Radio Grogg
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA