Varuhuset från helvetet

FILMEN

På pappret var det så bra: Den svenska kvinnliga humoreliten sammanstrålade i en egen tv-serie. Dessvärre blev resultatet tio skämt som tjatas i det evinnerliga.

Serien följer ungefär samma upplägg som "Little Britain", det vill säga man etablerar karaktärerna, tilldelar dem varsitt skämt och kör det i avsnitt efter avsnitt till det sista avsnittet då man skruvar till det en smula. "Välkommen åter" består av tio avsnitt – det räcker med att se ett så har man sett hela serien.

I grund och botten handlar det om ett dysfunktionellt varuhus lett av en inkompetent vd (Christina Schollin) och en vettig underhuggare (Alexandra Rapaport) som håller ihop allting fast aldrig får någon credit för det och dessutom får finna sig i att vd:n aldrig kommer ihåg hennes namn.

I informationen sitter skinntorra Mona (Sissela Kyle) och ropar ut till större delen oväsentlig information. På klädavdelningen jobbar Monique (Petra Mede) som häcklar alla kunder och Yvonne (Annika Andersson) som släpar runt på sina fem barn hela tiden och blir lurad av Monique mest hela tiden. I bokavdelningen står finkulturella Åse (Pia Johansson) som försöker tvinga på kunderna fina litterära verk när de helst vill köpa Camilla Läckberg, ett hat mot den omtyckta författarinnan som får en rolig utveckling i det sista avsnittet. Viktoria (Josephine Bournebusch) jobbar på sportavdelningen och ser allt som en tävling. På lastkajen står två tjejer (Anna Blomberg och Christine Meltzer) och röker bort hela dagarna. Sissela Kyle och Pia Johansson spelar även två konkurrerande skönhetsproduktförsäljare som gör livet surt för varandra på alla tänkbara vis. I elektronikavdelningen jobbar tre generationer kvinnor (Nour El-Refai, Petra Mede och Claire Wikholm) och hatar varandra. På glasavdelningen står Iris (Annika Andersson) och är halvblind till sin kollegas (Katrin Sundberg) förtret. Vi har även två väktare (Babben Larsson och Liv Mjönes) som går runt på varuhuset med lite olika syn på sitt arbete. Christine Meltzer spelar även en övergiven lyxfru som står på leksaksavdelningen och lever ut sin hysteri.

Ja, där har ni i princip hela samlingen karaktärer och deras egenheter.

Det är tyvärr inte speciellt kul, speciellt när det är så otroligt tjatigt och enformigt och jag hoppas verkligen inte att det blir någon andra säsong för jag kan absolut inte hälsa "Välkommen åter" välkommen åter. Snark!


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Det är lite lustigt att man missat Mia och Klara i "den svenska kvinnliga humoreliten". De har ju dessutom redan gjort "häcklande butiksägarinnor" tusen gånger roligare än vad det görs här.

2. Pia Johansson gör för övrigt ytterligare en karaktär som den fruktade lönechefen Richter som är frånvarande under de första avsnitten. Hennes ankomst till varuhuset föregås av en fin uppbyggning och karaktären visar sig vara helt fruktansvärd och bäst i hela serien.

3. Det glädjer mig att man ändå tänkt lite brett när det gäller skådespelarna i serien. En veteran som Birgitta Andersson dyker upp som kund med kleptomani.


ANDERS JAKOBSON (2010-12-29)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2010
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA