Annorlunda tjejjakt à la Peter Schildt

FILMEN

Jag är väldigt glad över de arkivgrävningar som just nu pågår i den gamla svenska tv-skatten. Plötsligt kommer gamla favoriter ut på DVD, något som kändes totalt otänkbart för några år sedan. "Xerxes", regisserad av geniet Peter Schildt, visades på tv 1988 när jag var 15 år och mitt minne av miniserien (sex avsnitt à 30 minuter) var mycket gott. Nu, när jag 20 år senare ser om den, inser jag att det bara är fragment av den som jag verkligen minns, samtidigt som helhetsbilden klarnar för varje avsnitt.

Xerxes (Benny Haag) är 19 år och bor med sin mamma (Gunilla Larsson), styvpappa (Thomas Roos) och lillasyster (Sara Brandt). Hans riktiga pappa bor i västindien och driver en musselodling och det enda Xerxes har efter sin pappa är sitt udda förnamn och en tro på Halie Selassie.

När serien börjar slutar Xerxes gymnasiet. Tillsammans med kompisarna Tony (Joakim Börjlind) och Pekka (Kalle Westerdahl) sitter de på den lokala hamburgerrestaurangen och reflekterar över sina framtider. Pekka är på väg in i lumpen i Boden, och den poetiska Tony skriver en dikt för att sammanfatta läget:

"Våra betyg har slungats mot oss som stenar. Men dom studsar mot våra kroppar. Vi säger att dom inte har med oss att göra. Betyg är likgiltiga. Det enda som räknas är att ligga med tjejer. De ursinniga tvättmärkena i deras trosor ska vi samla."

De tre kompisarna bränner sina betyg och kommer överens om att jaga tjejer efter bästa förmåga. Beviset på erövringarna (=tvättmärkena) ska samlas i ett kuvert på restaurangen. Problemet för Xerxes är att han inte gjort "det" med någon tjej ännu och så fort han närmar sig en tjej blir han alldeles till sig. Han blir störtförälskad i varje tjej han ser, men vad ska han göra sen?

Pekka skickar detaljerade brev från lumpen där han berättar om sina äventyr, men några bevis (= tvättmärken) skickar han inte med. Xerxes gör tvärtom - han kommer med tvättmärken men har inga historier. Inte så konstigt - han lyckas nämligen övertala tjejer att ge honom tvättmärkena. Den enda som verkligen lyckas med något är Tony.

Under sommaren som går får Xerxes jobb på vaktmästeriet på Tuna kommun där han jobbar under Lundin (Helge Skoog) tillsammans med Winstedt (Jan Blomberg), där den sistnämnde blir en sorts mentor för honom gällande det mesta av livets upp- och nedsidor. Faktum är att Xerxes får ut mycket av att jobba på Tuna kommun. Här finns de peppande damerna i receptionen Dagmar (Yvonne Lombard) och Hjördis (Marianne Stjernqvist), de sexiga kvinnorna på ekonomiavdelningen Eva (Ulla Skoog), Sussi (Charlotte Strandberg) och Carina (Claire Wikholm), samt den jämnåriga Nina (Johanna Friberg) som kanske är den där tjejen Xerxes behöver träffa för att få till det.

Det blir dock en omtumlande sommar för Xerxes där ingenting egentligen är så enkelt som han tror.

Trots det grabbiga anslaget i den där dikten så är "Xerxes" en ganska söt historia, och killgänget är egentligen inte speciellt grabbiga utan lätt förvirrade killar som kanske inte riktigt vet vad de vill. Benny Haag är glänsande i huvudrollen. En uppskruvad grubblare som överlever mycket på sin spontanitet och sin charm.

Peter Schildts speciella regi märks tydligt i replikleveranser och bildspråk. Jag gillar det mycket och skulle verkligen vilja att han fick chansen att göra fler serier av det här slaget. Jag gillar även hans fingertoppskänsla för att skildra familjevardagen. Det känns väldigt genuint.

Serien känns väldigt 80-tal. Kläder och frisyrer hör till det förflutna, men samtidigt ger det ett nostalgiskt skimmer, och att Xerxes, Tonys och Pekkas favorithamburgerrestaurang är den gamla fina Clock bidrar extra mycket till nostalgikicken. En klassiker i min bok, precis som serien i sin helhet.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Under eftertexterna till de första fem avsnitten visas avsnittet i snabbrepris baklänges. Ett originellt grepp.

2. Det är ganska många gamla bekanta ansikten - både ur Peter Schildts övriga produktion och inte - som figurerar i serien.

3. Jag gillar verkligen Jan Blomberg som dessvärre gick bort för ca 10 år sedan. En av hans sista roller var som "Rullator-Agda" (sic) i "Drömkåken", men jag tror många känner igen hans röst från Ture Sventon-julkalendern.


ANDERS JAKOBSON (2008-09-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Tema: Svenska tv-klassiker
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA