För mycket ändrat när bok blev film

FILMEN

"Olycksfågeln" är den fjärde filmatiseringen av Camilla Läckbergs romaner. Den visades på Svt vid nyår 2009.

De tidigare filmatiseringarna har tyvärr inte hållit samma höga klass som böckerna. "Olycksfågeln" får inte heller den komma till sin rätt utifrån den förlaga som är så mycket bättre än det vi får se. Det som är absolut mest irriterande är att man har gjort om en stor del i handlingen från boken. Det gör att om man har läst böckerna blir man tidigt i filmatiseringen både förvirrad och upprörd över att det skett.

I "Olycksfågeln" får poliserna i Fjällbacka ett dödsfall på halsen. Ett dödsfall som visar sig vara ett mord. Nya profiler kommer till den lilla byn, både på polisstationen och i huvudkaraktärernas privatliv. Erica Falck (Elisabeth Carlsson) och hennes sambo Patrik Hedström (Niklas Hjulström) är i den fjärde filmen karaktärer vi har lärt känna. De planerar bröllop och barn nummer två växer i Ericas mage. Struliga ungdomar, lesbisk kärlek och gamla historier från långt tillbaka flätas samman i "Olycksfågeln" och inte bara en människa mördas i Fjällbacka. I den här filmen gör Lia Boysen entré på Fjällbackas polisstation som den nya medarbetaren Hanna Kruse. Lia Boysen är alltid Lia Boysen. Hon gör sin roll ruggigt bra, som alltid, och hon står även ut från de andra.

Historien utspelar sig även i denna story både i nutid och i dåtid. Den uppbyggnaden har alltid Läckbergs romaner. Det är även en bit som gör att det blir lite mer djup och lyft i det som händer. Det är spännande att se hur allt hänger ihop och vem som är vem. Vilka är människorna i nutid som vi får blicka tillbaka på?

Dessvärre är det exakt samma problem med "Olycksfågeln" som med "Isprinsessan", "Predikanten" och "Stenhuggaren", som är de tre tidigare filmerna. De fungerar kalasbra som bok men när den lyfts upp på tv-skärmen håller det inte. Kanske att den känns lite bättre, eller så har man vant sig och helt sonika accepterat. Men jag gillar inte att man gått ifrån ursprungshistorien.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I scenen där Mellberg är på krogen med sin dejt flimrar faktiskt undertecknads vän förbi. Till höger i bild spelar hon bargäst. Alldeles för stort för att låta bli att kommentera bland de här punkterna.

2. Camilla Läckberg medverkar i alla filmerna. Alltid bara en kort sekvens och alltid i dåtidshistorien. Så även den här gången.

3. Det är lite svårt att köpa att Erica hjälper till med polisutredningen. Dessutom får hennes författarskap står tillbaka nästan helt och hållet. Den biten är väldigt stor i boken.


MARIA EREMO (2010-03-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Disney
Tema: Svenska deckare
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA