En inte helt övertygande inledning

FILMEN

Tre, fyra år innan de "Beck"-filmer med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna, som de flesta förmodligen förknippar med Martin Beck, kom gjordes en annan serie filmer. Serien bestod av sex filmer och hade Gösta Ekman i rollen som Martin Beck och Rolf Lassgård som Gunvald Larsson.

Dessa filmer har också en större mängd karaktärer än de filmer där Haber och Persbrandt spelar huvudrollerna. Vi ser bland annat Kjell Bergqvist som Lennart Kollberg och Niklas Hjulström som Benny Skacke. Nu ska man dock inte jämföra för mycket utan istället se det som olika sätt att tolka "Beck".

Första filmen i serien är "Brandbilen som försvann" och börjar med att Skacke övervakar ett hus där en misstänkt knarksmugglare håller till. Rätt som det är exploderar huset mitt framför ögonen på de förvånade poliserna. Var det en olycka eller var det mord och i sådant fall, vem ville se offret död?

"Brandbilen som försvann" funkar rätt bra även om jag tycker att de slarvat lite. Händelserna är upplagda så att man i förväg inte kan gissa sig till vem som är gärningsmannen och varför. För att göra det måste man ha all info och det har man ju inte förrän gärningsmannen avslöjas.

Dessutom reagerade jag på hur liten roll Martin Beck faktiskt har i filmen. Under första halvan av filmen är det Gunvald som har uppmärksamheten på sig till 90 procent och Beck reduceras till en bifigur som flikar in någon kommentar här och där.

Annars fördelas tiden rätt bra mellan de fyra karaktärerna. Gunvald är den burduse som hela tiden är arg och svär åt alla. Kollberg är översittaren som hackar på alla medan Skacke är den som alla hackar på. Sen har vi förstås Beck själv som är den som håller ihop allting.

"Brandbilen som försvann" är en bra inledning på filmserien även om den inte övertygar helt.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Lassgård är ofta bra som surgubbe men här är det på gränsen till att han spelar över lite.

2. Det känns att filmen är från tidigt 90-tal. Emellanåt känns den hopplöst gammal.

3. Kvinnan som sitter bredvid Beck på planet är ingen mindre än Maj Sjöwall, en av författarna till "Beck"-böckerna.


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: SF
Tema: Beck
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA