Linus Wahlgren gör en Van Damme

FILMEN

"Scener ur ett kändisskap" är något av en svensk version av "I huvudet på Van Damme" men denna gång med Linus Wahlgren i huvudrollen istället för Jean-Claude Van Damme. Linus spelar här sig själv i en dokumentär om honom. Dokumentären görs av kulturjournalisten Görhan Hellström och ska visa Linus väg från musikalartist till respekterad Dramatenskådespelare.

Alla ser Linus som den minsta och sötaste av syskonen Wahlgren, en pajas som bara klarar av att göra buskis och musikaler. Denna bild har han nu tröttnat på och han ska minsann visa hela Sverige att han är en skådespelare, en riktig skådespelare som passar i kulturens finrum. Vägen dit kantas dock av misslyckanden. Ingen vill anställa honom till en seriös roll och Dramatenchefen vill inte ens träffa honom. Linus bestämmer sig då för att bli vän med Mister Dramaten själv, Jonas Malmsjö, för att på så vis komma in på Dramaten. Och han lyckas faktiskt men till ett högt pris. Han säger upp bekantskapen med familjen, sviker sina vänner och säljer mer eller mindre sin själ till Malmsjö och Dramaten.

Hela upplägget i "Scener ur ett kändisskap" känns fräscht och faktiskt riktigt kul. Linus är en riktigt duktig skådespelare och han gör ett riktigt bra jobb med att spela sig själv på ett komiskt men ändå äkta sätt. Nu vet jag inte hur mycket av sig själv han lagt in i rollen men den känns äkta, även om det naturligtvis skruvats till lite. Linus bjuder på sig själv och det blir väldigt roligt när han till exempel säljer skvaller om systern Pernilla för att kunna ha råd att ta en dramakurs eller när han driver med sin egen karriär.

Filmen är dessutom fullproppad med kända namn. Bland annat ser vi Ola Forssmed, Jonas Karlsson, Jonas Malmsjö, Örjan Ramberg, Josephine Bornebusch, Fredrik Dolk, Stina Ekblad, Måns Nathanaelson, Kim Sulocki och många fler. Alla bjuder de på sig själva och framförallt Örjan Ramberg som mest verkar gå omkring berusad på Dramaten och Kim Sulocki som får en Lone Ranger-mask målad med tusch i ansiktet av Linus.

Det enda som känns lite för uppstyltat är filmens slut då filmen övergår från att kännas som en dokumentär till att kännas mer som en Hollywood-komedi med sitt lyckliga slut och det är inte utan att jag tycker att det är synd att man föll tillbaka på det och inte lät filmen få ett mer realistiskt slut. För även om alla vet att det inte är en äkta dokumentär kändes det faktiskt som det för ett tag...


EXTRAMATERIALET

Det finns rikligt med extramaterial med på DVD:n. Vi får en mängd bortklippta och förlängda scener och en del av dessa kunde man kanske med fördel behållit i filmen. Vi får även massor av bloopers och de är riktigt roliga. Linus verkar ha nära till skrattet och det är mer än en scen som de tvingats ta om för att han skrattat sönder tagningen.

Vi får även en trailer för filmen, en kort film där Linus, Jonas och två till läser recensioner av filmen samt något man valt att kalla för pilot. Jag vet inte riktigt vad detta är men det verkar vara någon slags testfilmning för filmen för av de två scenerna är i alla fall en av dem en variant av en scen som senare finns med i ett annat utformande i den färdiga filmen.


TRE SAKER

1. Både Pernilla Wahlgren och Christina Schollin dyker upp i små gästroller men resten av familjen lyser med sin frånvaro.

2. En riktigt rolig scen är när Linus fri-agerar och lurar Måns Nathanaelson att han haft sex med dennes flickvän. Riktigt kul scen som får oväntade konsekvenser.

3. För den som inte redan visste det kan jag bekräfta att Jonas Malmsjö är son till Jan Malmsjö även om de inte är speciellt lika till utseendet...


HANS-ÅKE LILJA (2009-11-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bortklippta scener, Bloopers, Trailer, Pilot, Påskägg, Recensioner
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA