Urflippat för fantasifyllda barn à la 1997

FILMEN

Å ena sidan är tv-serien "Kenny Starfighter" från 1997 en orgie i töntigheter med kända skådespelare i skurkroller som överspelar å det grövsta. Å andra sidan är serien en hyllning till alla sorters rymdhjältar från serietidningar och sci-fi-filmer.

Å ena sidan innehåller serien rekvisita som skulle kunna vara plockad från Ed Woods filmer, eller tillverkade av karaktärerna i "Be Kind Rewind". Å andra sidan är mer parten av seriens specialeffekter riktigt bra och både miljöer och sminkning av hög klass.

Å ena sidan avfärdar jag helt och hållet "Kenny Starfighter" som en serie för barn och unga tonåringar. Å andra sidan kan jag se på den med vuxna ögon och se humorn i det totalt skruvade upplägget, le åt den medvetna töntigheten och sköljas av någon sorts nostalgisk våg trots att jag var alldeles för gammal när serien visades.

Det finns med andra ord många olika sidor av den här historien. Grundplotten är att ond rymdgubbe som heter Dr Deo kommit över en samling formler som - i kombination med ett antal olika ingredienser - kan göra Dr Deo mäktig nog att regera över hela galaxen. Flera olika rymdhjältar har skickats ut på jakt efter Dr Deo och formlerna men alla försvunnit. Nu finns det bara en hjälte kvar och det är Kenny Starfighter (Johan Rheborg) som skickas till jorden för att göra sitt jobb, men han kraschlandar och hamnar i princip mitt i händerna på fyra ungdomar i 12-13-årsåldern. De har faktiskt kommit över formlerna av en slump, men det vet varken de eller Kenny vid det här laget.

Så småningom börjar Kennys utredning allt mer peka på att barnens skola är inblandad på något vis. Barnens lärare beter sig märkligt och när det visar sig att en gammal Chokladzingo-fabrik - vilket är den ingrediens Dr Deo är ute efter - ligger under skolan eskalerar jakten på skurken allt mer. I sex halvtimmesavsnitt kommer barnen och Kenny allt närmare gåtans lösning.

Det här är en ganska rak sammanfattning av grundstoryn. I själva verket är serien väldigt skruvad. Kenny själv är skönt naiv och på sätt och vis på samma nivå som barnen och tjafsar med dem när det uppstår divergerande åsikter. Mest skruvade är dock alla bikaraktärer som biologiläraren (Lakke Magnusson), tyskaläraren (Benny Haag), rektorn (Sten Ljungberg) och musikläraren (Tomas DiLeva). Allra knäppast är min favorit Sten Elfström som korrumperad polis som har lätt för att dra egna, och felaktiga slutsatser.

Jag såg aldrig serien i sin helhet när den visades 1997 och dras in i gåtan om vem som egentligen är Dr Deo. Ganska snabbt får man indikationer och ledtrådar om vem det kan vara, men jag får se mig en smula lurad faktiskt. Just den biten av manuset är mycket bra skrivet.

I övrigt blir jag även positivt överraskad av vissa specialeffekter och miljöer, för att inte glömma bort de zombies som dyker upp och är riktigt läskiga.

Serien slutar med vad som känns som en ingång till en andra säsong, men det blev inget mer efter den här. Inte förrän nu, vill säga, för nästa år kommer biofilmen "Kenny Begins" och Kenny Starfighter får leva vidare ett tag till.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är en trailer för kommande biofilmen "Kenny Begins" och den verkar mycket lovande. Troligen det mest påkostade i sci-fi-väg som gjorts i Sverige. Vi får också ta del av en bakomfilm till den, vilket är lite lustigt. Hur ofta får man en bakomfilm om en helt annan film än den som är på DVD:n?

Hur som helst så ser allting väldigt bra ut. Mycket har hänt i specialeffektsväg på 10 år, även i Sverige, så "Kenny Begins" kan bli en riktigt intressant film.


TRE SAKER

1. Jag har för mig att det var bekräftat när serien visades i original, men det är ju ingen tvekan om att Kenny Starfighters utseende, med de framhävda tänderna och det halvlånga blonda håret, är inspirerat av Runar Sögaard.

2. Vanligaste repliken i serien: "Vasaru?", vilket även är det första Kenny yppar i trailern till "Kenny Begins".

3. Jonas Inde bearbetade manuset (jag kan tänka mig att han såg till att de tre killarna som har ett hårdrocksband alla heter Hempo i förnamn) och gör ett kort litet inhopp i sista avsnittet.


ANDERS JAKOBSON (2008-11-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 1.66:1
Extramaterial:
Trailer för Kenny Begins, Bakomfilm för Kenny Begins
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA