Henrik Schyffert är alltid

FILMEN

Jag tycker Henrik Schyffert är skicklig och rolig. De flesta i min generation är uppväxta med hela Killing-grejen och citerar "NileCity" eller "Torsk på Tallin" var och varannan dag. Om något är av eller på - efter en satirisk sketch ur "Percy Tårar" om de gamla fredagsbilagornas oerhörda makt som finns med här - är något som satt sig.

Dock har jag aldrig sett honom som en "rolig kille". Hans stand-up-status är inte lika påtaglig som till exempel Johan Glans och i sketchsammanhang har han ofta varit the straight guy bredvid. Eller som Robert Gustafsson uttrycker det i den skämtsamma inledningen till "Glenn Killing på Grand" (också med här) - "Jag är Björn Borg. Då är du garagedörren som Björn Borg stod och bollade emot. Klarar du av att härma en dörr, gör du det?"

Nu har Schyffert varit bra på att vara dörr och han har även gjort både roliga ståuppor och sketcher. Den här samlingen kallas "best of" och jag vet inte om det är Schyffert som gjort urvalet eller hur det nu gått till, men det är en samling som fångar upp material från ett stort antal spridda källor och i och med det täcker upp över 20 år av roligheter.

Här finns långa utdrag från showerna "The 90’s - Ett försvarstal" och "Ljust och fräscht", så väl som sketcher från "NileCity", "Percy tårar" och när indiankaraktären Rakade Bävern dök upp i olika sammanhang. En del ståuppgrejer och annat tv-material. Även en snutt från "Roast på Berns" finns med, där Gustafssons dräpande garageväggsbeskrivning kunde ha varit med.

Det är med andra ord lite blandat och det är ganska kul. Hela kalaset avslutas med något som jag inte tror har sänts på tv, nämligen ett tal vid en partikongress för Socialdemokraterna. Där märks tydligt Schyfferts talang för att säga rätt saker i rätt sammanhang.

Men likt många andra humorsamlingar av det här slaget känns det inte riktigt som DVD:n har så värst lång livslängd. Det mesta har man sett i andra sammanhang och det gör att just denna samling inte kommer att snurra överdrivet många gånger i spelaren.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Långt innan Henrik Schyffert blev allmänt känd i Sverige genom "I manegen med Glenn Killing" hade han ett märkligt program på MTV där han pratade någon sorts låtsassvenska. Det är synd att det inte är något bidrag därifrån med i samlingen.

2. "Ljust och fräscht" har ännu inte givits ut på DVD. Jag hoppas att den kommer för det var en riktigt tänkvärd och underhållande föreställning Schyffert gjorde med Fredrik Lindström.

3. Henrik Schyfferts hemsida (schyffert.se) är bara en liten sluss vidare till hans Flickr-konto där det finns otroligt fina fotografier. Väl värda att titta på.


ANDERS JAKOBSON (2013-10-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: SF
Tema: Stå upp
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA