Jämt och roligt bokslut för Roberts 2009

FILMEN

Det har blivit ett antal klippsamlingar på DVD med Robert Gustafsson vid det här laget, men om man ska ranka dem så måste jag nog säga att "De' ä kanon..." är den bästa av de jag sett.

Som ni kanske kan se på omslaget så är detta "det bästa från 2009", och även om året inte är slut än, har man lyckats skrapa ihop ungefär två timmar roligheter där man bland annat kan se klipp från "Roast på Berns" som visades på tv bara ett par dagar innan DVD:n släpptes. Det är bra marscherat!

Jag kan tacka min lyckliga stjärna att jag är så kass på att se på tv, för nästan allt i den här samlingen är helt nytt material för mig. Undantaget är sekvenserna där Robert regisserar gunstlingen Björn Gustafsson - klipp som även finns med på "Björn Gustafsson - Ett livsverk".

På omslaget ser vi Robert som Per Gessle och det är en riktigt svidande imitation av hitsnickraren han bjuder på i klipp från Idrottsgalan och Humorgalan. Gessle i Gustafssons tappning är en extremt snål och girig person som snor el av grannen, som har ramat in kontoutdraget med sin första miljon och bjuder på utgången saft från Lidl, när David Hellenius hälsar på (ett besök som dock kostar 30 kr per person). Svidande var ordet.

Många klipp är så klart från "Parlamentet", som ändå måste räknas till det sammanhang där jag helst ser Robert. Här blir det lite lustigt eftersom man enbart visar när Robert pratar, vilket ger intrycket av att han kör över alla andra komiker i panelerna. Så är det förstås inte, men det är ändå påtagligt hur klippning faktiskt påverkar tittandet.

Den inkörda karaktären Bertil är så klart med i några norska klipp från något julsammanhang (vilket i så fall skulle betyda att det är från 2008...) och har man sett någon av de andra Bertil-samlingarna på de tidigare DVD:erna så vet man vad man har att vänta... 2009 var annars året då den ynkliga värmländska dansbandsfantasten Roland Järverup återuppstod, nu som frontman i Rolandz, och här finns klipp från "Dansbandskampen" och "Allsång på Skansen". Rolands beskrivningar av nivån Rolandz ligger på är patetiska och hysteriskt roliga.

Allra roligast på DVD:n är en karaktär som jag aldrig tidigare sett. Han heter Herman ("Hans majestät homofoben") och går runt i Helsingfors tillsammans med André Wickström och tittar på statyer och platser och hittar oanade homosexuella kopplingar i allting. Låg humor, men det är riktigt kul. Karaktären påminner om en gammal figur från "I manegen", en hetsig typ som gnällde och gnällde. Kul är det i alla fall, och jag hoppas att detta inte är det sista vi sett av Herman.

En skojig samling överlag. Robert Gustafsson är fortfarande extremt rolig.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial finns lite gott och blandat, som inte alls hade passat i huvudfilmen. En trailer (!) för Comedy Central är så där kul, och de klipp som Robert gjort för norsk tv som radioreportern Claes Ekman är faktiskt inte så värst.

Med undantag för ett kort litet bloopersblock så är resten av extramaterialet av helt annan karaktär. Det finns tydligen ett ZTV-program som heter "Mamma, det är en kändis i köket" där kids får önsketräffar uppfyllda och här är det alltså en kille som får träffa Robert "privat". Ett ganska roligt möte. Det sista extrainslaget är från "Allsång på Skansen" 2008 där man får ett litet sammandrag av olika framträdanden Robert gjort i programmet.


TRE SAKER

1. I samband med den här DVD:n släpps en ny ambitiös hemsida under det inte alls modesta namnet Kungariket - given favorit/bokmärke för Robert Gustafsson-fans.

2. I en "Tips från coachen" i ett av "Parlamentet"-klippen får Robert uppmaningen "Du är Expressen" och kliver då in i rollen som en riktigt dryg reporter som vänder på allting folk säger. Även om det är en nidbild så känns det som den har någon sorts verklig grund...

3. Jag hoppas att det kommer en liknande samling nästa år, så slipper man ha koll på alla program Robert medverkar i under året!


ANDERS JAKOBSON (2009-09-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Spiderbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailer Comedy Central, "Mamma, det är en kändis i köket", 3x Claes Ekman, Bloopers, Allsång på Skansen 2008
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI/SEPTEMBER
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA