Klassisk fylle-anka äntligen DVD

FILMEN

Det här måste man ändå säga är en riktig klassiker ur flera synvinklar. Charlie Christensens seriefigur Arne Anka är mer eller mindre en legend inom svenska originalserier. I sida efter sida vräker den mer eller mindre ständigt fulla misslyckade kulturarbetaren ur sig intellektuella funderingar om politik, kultur, konst och kvinnor, ofta med Krille Krokodil som bollplank och ofta på stamhaket Zekes.

Och det är i en exakt sådan situation vi hamnar i scenföreställningen från 1995. Det är en mycket bra överföring från de tecknade rutorna till en ganska enkelt uppställd scen på Stadsteatern. Som Arne ser vi Robert Gustafsson, komplett med näbbliknande lösnäsa och en konstant svank i ryggen för att efterhärma det ankliknande utseendet. Claes Ljungmark gestaltade kompisen Krille. Båda gör sina roller perfekt och har en fin kemi mellan sig.

Egentligen kan man inte säga att föreställningen har någon direkt röd tråd, utan det är som titeln lyder "En afton på Zekes". Arne och Krille har sina diskussioner, medan män och kvinnor passerar förbi och blandas in i sammanhangen. Charlie Christensen skrev själv manuset till pjäsen och redan i sina många serierutor har han bevisat sin talang för knivskarp dialog och mängder av klassiska citat. Den replikfyllda föreställningen blandas upp med en del fysisk humor - det är ju ändå Robert Gustafsson vi har att göra med - som till och med drar åt slapstick, samt minst sagt skruvade detaljer. Det blir i detta fall en lyckad blandning.

Jag gillar föreställningen och har sett den många gånger tidigare. Den är välgjord, rolig och smart, och det måste ses som en liten kulturgärning att den äntligen kommit på DVD.


EXTRAMATERIALET

Blev lite paff när det stod att det fanns extramaterial till filmen, och det visade sig vara tre nyhetsinslag från ABC (vad var det?), Rapport och Aktuellt. Riktigt kul att se faktiskt, och även Charlie Christensen är med och tycker till lite.


TRE SAKER

1. Filmen är, precis som när den visades på tv blott 57 minuter lång. Man kan anta att den blivit ganska kraftigt nedklippt. Det är ju lite synd att det inte fanns någon "directors cut" att gräva fram ur något dammigt gammalt SVT-arkiv...

2. Lämpligt nog är menyn på DVD:n lite lätt sned och jag tar för givet att det är helt uttänkt, speciellt när menyn kompletteras av samma bild som är på omslaget, där Arne inte är helt stadig på fötterna.

3. Den som vill läsa Arne Anka gör rätt i att skaffa samlingen "Jag Arne: Arne Ankas samlade serier 1983-1995" som är mycket läsvärd.


ANDERS JAKOBSON (2009-10-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Nyhetsinslag från ABC, Rapport och Aktuellt
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA