Plumpt upplägg men det finns något mer

FILMEN

Kevin Smiths skräckfilm "Tusk", om en man som förvandlar en annan man till en valross, startade med en annons på Craiglist där en person erbjöd mat och husrum och vem som helst som gick med på att under vissa timmar på dygnet agera som en valross. Kevin Smith spånade fram filmen tillsammans med sin kompis Scott Mosier under ett podcastavsnitt. Sen skulle det visa sig att annonsen var ett skämt, men det blev en udda film av det trots allt.

Även "No Hard Feelings" började med en annons på Craigslist, men om den är fejkad eller riktig vet jag inte. I annonsen - som speglas i filmen - söker ett par föräldrar efter en ung kvinna som kan dejta deras introverta 19-åriga son - med allt vad det innebär.

Den som hoppar på annonsen är Maddie Barker (Jennifer Lawrence) uppvuxen i kuststaden Montauk i The Hamptons, New York, där hon fortfarande bor i sin mammas gamla hus. Montauk har gentrifierats av rika människor som gjort det svårt för sådana som Maddie att ha råd att bo kvar. Hon har två jobb - som servitris och som Uber-chaufför - och det sista jobbet blir hon av med tidigt i filmen när hon blir av med sin bil. Då är det svårt att vara chaufför. Det är strax därefter hon får höra om annonsen där Allison (Laura Benanti) och Laird Becker (Matthew Broderick) söker en kvinna i åldern 20-25 för att dejta deras son Percy (Andrew Barth Feldman). Betalningen är en bil och det är ju precis vad Maddie behöver. Hon är visserligen 32 men vadå?

Maddie träffar föräldrarna och får veta förutsättningarna. Percy måste hon givetvis träffa spontant vilket hon också gör, men hennes överdrivet flirtiga stil får nästan lite motsatt effekt på 19-åringen. De pratar visserligen tidigt om att ligga, men det är inte så enkelt för Maddie att, så att säga, komma i mål med sitt uppdrag.

Man kan enkelt konstatera att upplägget på filmen är ganska plumpt och skulle varit totalt omöjligt om det hade varit ombytta roller på könen. Men lyckligtvis finns det lite mer i den här historien än det uppenbart snuskflirtiga lagret. Och tur är det. Någon sorts vänskap blommar upp mellan två människor och båda lär sig något av det de är med om.

Jag tycker att filmen är rolig med både kvicka repliker och dråpliga sekvenser. Jennifer Lawrence som jag normalt sett inte tänker på som en komisk skådespelare är rolig och det märks också att hon haft roligt när hon gjort filmen. Andrew Barth Feldman känns perfekt vald till sin roll. Han ser verkligen ut som den typ av karaktär han ska spela.

En kul film som känns som den utmanar normerna lite grann.


EXTRAMATERIALET

Två kortare featuretter om filmen och karaktärerna samt en lite samling av bloopers är vad som bjuds. Inga större överraskningar utan en dryg kvart att plikttroget titta på.


TRE SAKER

1. Jag vet inte varför, men bland det roligaste i filmen är ett hårt knytnävsslag från den ena karaktären rätt i halsen på den andra.

2. Hall & Oates-klassikern "Maneater" får nytt liv i filmen och framför faktiskt på riktigt av Andrew Barth Feldman.

3. Filmen är inspelad i Montauk som ser ut att vara ett riktigt mysigt ställe.


ANDERS JAKOBSON (2023-10-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2023
Bolag: SF
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Outtakes & bloopers, A Motley Crew: Meet the Characters, A Little Wrong: Making No Hard Feelings
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA