En suverän ”pratfilm”

FILMEN

"Himlens hjärta" är definitivt vad man kan kalla en "pratfilm". Det pratas i sängen, det pratas vid köksbordet, det pratas över middag med vänner, det pratas, pratas och pratas. Men, tro för den sakens skull inte att "Himlens hjärta" är en dålig film för det är den definitivt inte.

Filmen handlar om två par, som för övrigt är de enda karaktärerna man ser i filmen. Det ena paret är Lars och Susanna (spelade av Mikael Persbrandt och Lena Endre) och det andra Ulf och Ann (spelade av Jakob Eklund och Maria Lundqvist). På ytan är Lars och Susanna det paret som har det bra medan Ulf och Ann det som har problem. Paren träffas och äter middagar men jämna mellanrum och Ann anförtror sig till Susanna och Ulf till Lars med sina problem.

Under en av alla dessa middagar händer dock något mellan Lars och Ann. Känslor uppstår och de inleder en kärleksaffär. Naturligtvis avslöjas denna och båda paren går in i en kris. Helt plötsligt är det Ann som är den starke och Susanna den svage i deras vänskapsförhållande, ett förhållande som för övrigt nu är på väg att ta slut.

Som väntat när man plockar ihop några av de bästa skådespelarna vi har i Sverige blir det riktigt bra. Den som haltar lite är Jakob Eklund men de andra tre är suveräna. Speciellt samspelet mellan Persbrandt och Endre är något utöver vanliga. Att "Himlens hjärta" sen är en pratfilm är ju som ni nu kanske insett enbart positivt. Den här historien hade inte gått att berätta på något annat sätt. Filmen är även speciell för att den endast har fyra synliga karaktärer och även utspelar sig i en rätt begränsad miljö som endast innefattar de båda parens lägenheter.

"Himlens hjärta" är en uppvisning i hur man kan få en film intressant med enkla medel och bra dialog så länge man har en bra historia i botten.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. En rollista på fyra personer måste vara något slags rekord.

2. Av någon anledning har jag lite svårt att köpa att Mikael Persbrandts karaktär heter Lars. Varför vet jag inte riktigt…

3. DVD:n har förmodligen en av de simplaste menyerna jag sett. Den är helt vit med texten "Spela filmen" på. Den passar dock perfekt till just "Himlens hjärta" som ju är en väldigt enkel film.


HANS-ÅKE LILJA (2008-09-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Tema: Guldbaggevinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA