Många mordmisstänkta i Strömstad

FILMEN

I den fjärde och näst sista miniserien om "Polisen i Strömstad" är det som titeln avslöjar en domare som mördas. Som brukligt är i en deckargåta finns det ett myller av misstänkta, för domaren Ambjörn Kvintus var illa omtyckt av alla. Dels hade han en förmåga att utpressa sina kvinnliga anställda sexuellt och dels dömde han lite efter eget hjärta emellanåt. Det sistnämnda får en av de misstänkta, ynglingen Stig Lyte (Carl-Einar Häckner), uppleva då han döms till en månads fängelse efter en rattfylla då han blivit lovad villkorlig dom. Givetvis hotar han att hämnas vilket gör honom till en av många misstänkta.

Det finns dock många konstigheter i det här fallet och polischef Jörgensson (Per Oscarsson), och hans kommissarier Gryt (Evert Lindkvist) och Kronborg (Alf Nilsson), får slå sina tre gråhåriga huvuden ihop för att nysta ut den trassliga fiskelinan, som Jörgensson beskriver det. Det hela förenklas inte av att ännu en person med koppling till domaren hittas död. En slump eller en del i något större?

Serien, gjord 1993, hör inte till en av de bättre i sviten, mycket på grund av att den actionfyllda introduktionen av Stig Lyte är rätt så illa regisserad. Arne Lifmark, som regisserat alla delar av sviten och inte så mycket mer, har knappast action i blodet och är betydligt bättre på att skildra det vardagliga polisarbetet.

I denna serie blir det lite turbulens i Blom-hushållet som jag personligen ser som lite onödigt, även om det har viss betydelse för huvudhistorien. Och stackaren Kronborg super och röker allt mer. Hans definering av semester är att resa bort eller stanna hemma med endast flaskan och Camel-cigarretterna som sällskap. Lite tragiskt, även om det till synes inte verkar påverka hans polisarbete.

Stefan Ljungqvist har lite större plats som polismannen Larsson i den här serien, även om hans största uppgift i alla serier är att hamna mitt i gåtans mitt och sitta på avgörande bevis och information tills han kommer på att berätta det. Lite tjatigt i längden.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Det är lite lustigt hur varje fall innehåller en utlandsresa som alltid faller på Kronborgs lott. Den här gången åker han till Island. Tidigare har han - i tjänsten - varit både i Grekland och Norge.

2. Lite smått märkliga namn på karaktärerna i den här serien, vad sägs om Akinde Blom, Sylvia Petréus, Ragnvald Leth, Stig Lyte, Frideborg Glans, Ulla-Britt Struve och Ambjörn Kvintus?

3. I den stora gåtan om vem polischef Jörgensson egentligen är får vi i denna del veta att han inte gillar kinamat. "Har ni ägg och bacon? Inget ris, ingen sötsur sås och inga pinnar!" säger han under en lunch.


ANDERS JAKOBSON (2009-02-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Pan Vision
Tema: Svenska deckare, Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA