Många korta mästerverk

FILMEN

Pixars kortfilmer kan delas in i en rad olika kategorier: filmer som utspelar sig parallellt med långfilmerna - "BURN-E" ("Wall-E"), "Dug's Special Mission" ("Upp"), relaterade till långfilmerna - "Your Friend the Rat" ("Ratatouille"), "George & A.J." ("Upp), med karaktärer från långfilmerna - "Air Mater" och "Time Travel Mater" ("Cars"), "Hawaiian Vacation" och "Small Fry" ("Toy Story") eller helt fristående - "Presto", "Partly Cloudy", "Day & Night" och "La Luna".

Spontant skulle jag säga att den sista kategorien är den mest intressanta för här kan Pixar ta ut svängarna ordentligt. Filmen om trollkarlen och hans hungriga kanin ("Presto") är kanske det absolut bästa Pixar gjort inom formatet. Det är en vansinnigt rolig och snabb film som alltid lockar till skratt. På samma vis är "Day & Night" i sitt unika upplägg en visuellt makalös film som kombinerar 2D och 3D på bästa sätt. En av de senaste filmerna i samlingen, "La Luna", är en rasande vacker och relativt gullig historia om tre generationer män som har som uppgift att ta hand om fallna stjärnor på månen.

Jag är i och för sig väldigt svag för "BURN-E" om den lilla roboten med en specifik uppgift som har vissa problem med att lösa den parallellt med Wall-E och Eves äventyr. Vidare tycker jag även att fortsättningen för "Toy Story"-karaktärerna i det korta formatet har blivit väldigt lyckat. De två filmer som gjorts hittills är av högsta klass.

Äger man de flesta långfilmerna har man även sett dessa kortfilmer bland extramaterialet, så det är egentligen inte något unikt i samlingen, med undantag för en handfull kortfilmer, men det är en dryg timmes underhållning att njuta av hur som helst.


EXTRAMATERIALET

Utöver kommentarer av regissörerna till de olika kortfilmerna, finns det även sammanlagt sju kortfilmer gjorda av Pixarhöjdarna John Lasseter, Andrew Stanton och Pete Docter under deras studenttid. Även om dessa är ganska simpla i jämförelse med vad som utgör huvudfilmen av utgåvan, går det ändå att se spår av Pixarkänslan redan i dessa tidiga filmer.


TRE SAKER

1. Jag gillar att den höga animationskvaliteten från "Toy Story"-filmerna hänger kvar i kortfilmerna. Det är ju ofta så att kvaliteten brukar sjunka när det inte handlar om inkomstdrivande långfilmer, men i dessa fall är det lika snyggt som alltid och dessutom är alla röstskådespelare på plats.

2. Bärgarhistorien "Time Travel Mater" ger en förklaring till hur Radiator Springs blev Radiator Springs och är en av de bättre kortfilmerna med "Cars"-karaktärerna.

3. Jag kan inte riktigt smälta hur suverän "Presto" är. Jag hoppas på en uppföljare för det känns som konceptet kan utvecklas ytterligare.


ANDERS JAKOBSON (2012-11-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (31)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Disney
Ljud: DTS 7.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition
Extramaterial:
Kommentarer, Studentfilmer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA