Närkontakt genom det vita bruset

FILMEN

Spökrysaren "White Noise" har några år på nacken nu. Den gjordes 2004 och det märks kanske mest genom att huvudpersonen John (Michael Keaton) håller på med kassetter och videoband. Även om jag själv fortfarande äger min beskärda del av nämna ljud- och bildbärare ser det ändå lite märkligt och förlegat ut på film. Hur som helst är det egentligen det enda som daterar filmen, i övrigt håller den väl än i dag.

När Johns fru försvinner spårlöst blir han efter en tid kontaktad av en man som påstår sig ha fått ett meddelande från henne - från den andra sidan. Mannen (Ian McNeice) menar att John ska ge upp hoppet: frun är död, och han kan bevisa det. John avfärdar mannen som en galning, men kort därpå rapporterar polisen att kroppen hittats. När John sedan får telefonsamtal från sin frus avstängda mobiltelefon söker han upp mannen som berättar om EVP, Electronic Voice Phenomenon, en möjlighet för döda att kommunicera via vitt brus. John får höra på en bandupptagning som tydligt är hans fru som vill berätta något.

John blir besatt av EVP och skaffar sig en egen utrustning för att försöka ta emot fler meddelanden från sin fru. Men han blir även varse om farorna med att kommunicera med de döda, för plötsligt är EVP-mannen död bara kort efter att han berättat att det finns onda figurer på andra sidan. John börjar ta emot meddelanden, men de visar sig vara föraningar om saker som ska hända och plötsligt inser John att han kan rädda människor med hjälp av de meddelanden han tar emot. Men samtidigt kommer de onda krafterna närmare, precis som sanningen bakom hans frus död.

Vanligtvis blir jag inte speciellt road eller oroad av spökerier, men "White Noise" är en bra film inom genren även om mycket av speltiden går ut på att lyssna eller titta på vitt brus. Om man är mottaglig för jump effects bör man ha någon att klamra sig fast vid, för det är gott om sådana scener.

"White Noise" är helt klart en schysst skräckfilm som nu fått ett finare yttre i en inte alltför märkvärdig blu-ray-utgåva, men fin bild och bra ljud räcker gott och väl i detta fall.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Ett par år efter filmen kom en "uppföljare", "White Noise 2: The Light", som egentligen bara är en snarlik film utan några direkta kopplingar till den första filmen.

2. EVP finns "på riktigt" och har inte hittats på till filmen. I filmens trailer, inte med på denna utgåva, finns meddelanden som påstås vara riktiga.

3. John är arkitekt i filmen och bor först i ett riktigt maffigt hus och flyttar sedan till en minst sagt originell lägenhet men med så mycket insyn att det nästan inte hade behövts några väggar.


ANDERS JAKOBSON (2012-12-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA