Opersonlig dataspelsfilm

FILMEN

"Bloodrayne" är baserat på ett dataspel och det man märker man rätt snabbt. Handlingen är väldigt enkel. Rayne, filmens hjältinna är till hälften människa och till hälften vampyr. Som liten såg hon sin far (vampyren) mörda hennes mor (människan) och sen dess har hon svurit att hämnas sin mor.

"Bloodrayne" innehåller oändligt mycket slagsmål och även här kan man ana att det hela är baserat på ett spel. Det är väldigt mycket hopp, snurr, fäktande, sparkande och fram för allt enormt mycket blod. Blir någon skuren i magen (något väldigt många blir väldigt ofta) med ett svärd sprutar blodet som ur en fontän.

Filmen går alltså ut på att Rayne ska få sin hämnd och samtidigt samla ihop tre talismaner. Legenden säger att det en gång fanns en väldigt mäktig vampyr och när han dog tog man ut hans öga, hjärta och revben. Dessa tre kroppsdelar blev sedan talismaner och det säga att den som har alla tre kan ta över världen. Känner ni igen spelkonceptet? Samla talismaner, ha ihjäl så många fiender som möjligt och gör det gärna med snygga sparkar och mycket blod.

Tyvärr lyfter aldrig filmen och detta trots att den har ett rätt imponerande gäng skådespelare. I rollen som Rayne ser vi ingen mindre än Kristanna Loken som vi tidigare kunde se som ond robot i "Terminator 3". I andra roller ser vi Michael Madsen, Billy Zane och framför allt Ben Kingsley i rollen som Raynes pappa. Sen får vi även se Michelle Rodriguez som är mest känd för sin roll i "Lost". Tyvärr kan hon inte annat än att se sådär larvigt kaxig ut hela tiden och det känns mest löjligt.

Filmen känns som sagt mest som ett spel och det gör det lite svårt att känna för karaktärerna. Efter 90 minuter med att se hur Rayne lidit av att se sin far döda sin mor kan jag ändå inte känna speciellt mycket för henne.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är tyvärr ett skämt. Dels får vi något som heter "Making of Teaser" som är några filmsnuttar som visar när man filmar några scener som förmodligen ska användas i en teaser. Det ser mest ut som en massa snabba klipp.

Sen får vi en annan som heter "Making of Scenes" och här får vi se hur det gick till när man spelade in en scen. Tyvärr är det hela så kort att man inte får någon direkt uppfattning av hur det gick till. Båda dessa "Making of…" filmer är tillsammans mindre än fem minuter.


TRE SAKER

1. I en liten biroll får vi se hårdrockaren Meat Loaf. Han tillför inte direkt något till filmens handlingen men där är ändå rätt kul att se honom agera. Han är faktiskt en bättre skådespelare än jag trodde.

2. Kristanna Loken är verkligen för lång för den här typen av roller. När hon hoppar omkring och slåss ser hon mest ut som en giraff på hal is.

3. En uppföljare är naturligtvis på gång. "BloodRayne II: Deliverance" beräknas komma 2008.


HANS-ÅKE LILJA (2006-12-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.77:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Making of teaser, Making of scenes och trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA