18 år gammalt skit att glömma direkt

FILMEN

Jag ska erkänna att jag inte riktigt vet hur filmdistribution fungerar i praktiken, speciellt när det gäller att få rättigheterna till en viss film, men jag kan spekulera i att man som distributör ibland tvingas köpa in en del skit som del av ett paket med andra filmer som man verkligen vill släppa. Så måste vara fallet med "Den objudne gästen" som kort och och gott är ren skit.

Vem vill ha det här skräpet? Jag kan endast tänka mig att nitiska Michael Madsen-samlare längtat efter utgåvan, enbart för att fylla ut samlingen i hyllan, och då är han ändå inte speciellt bra i filmen.

Filmen inleds med ett mord i en pool som korsklipps med het älskog i huset bredvid. Här etableras det att kvinnan i huset bredvid bjuder ut sig till säkerhetsvakter i det exklusiva bostadsområdet i Los Angeles. Sedan träffar vi filmens huvudperson Alex Weaver (Helen Slater) som är en aspirerande aktris, men som tvingas försörja sig som servitris i väntan på genombrottet. Nu provspelar hon för en roll i såpan "Days of Love" och för att komma bort över helgen och öva lite extra på rollen tar hon ett jobb som husvakt, givetvis i huset där det i inledningen snuskades till ordentligt.

Knappt har huset ägarpar lämnat garageuppfarten innan Alex ramlat i polen och tvingats gå loss i ägarinnans garderob eftersom hennes egen packning olyckligtvis följde med paret på deras helgresa, och kort därpå plingar det på dörren och Alex låtsas vara frun i huset inför termitutrotaren Mickey (Michael Madsen) som står där utanför. Det var dumt för Mickey är förstås ingen termitutrotare utan något helt annat och när han väl kommer underfund med att Alex är Alex och ingen annan så håller han henne som gisslan i väntan på att paret ska komma hem. "Det kommer att bli en lång helg", säger han.

Lyckligtvis blir denna taffliga thriller från 1993 inte lika lång, utan är över efter normal längd, och det utan att ha bjudit på någon spänning alls. Varken Slater eller Madsen lyckas få till något liv i sina karaktärer och det bara rullar på utan att man bryr sig om karaktärerna eller storyn. Här är det dock tänkt att man ska glömma bort det inledande mordet, men den tråden tas upp igen och får sin upplösning under nästan skrattretande former.

"En objuden gäst" är en hopplöst dålig film. Jag har redan beordrat min hjärna att radera alla spår av den ur mitt minne, för den är inte värd att minnas. 18 år gammalt skit som jag inte alls fattar varför det ska komma ut på den svenska marknaden nu.


EXTRAMATERIALET

Någon slideshow som jag definitivt hoppar över.


TRE SAKER

1. Filmen presenteras i widescreen-format inuti en 4:3-box och ibland sprakar det till om ljudet likt en gammal vinylskiva. Ingen vidare master med andra ord.

2. En av de få bra sakerna med filmen är hur replikerna från Alexs auditionssnutt för "Days of Love" kommer igen i den vanliga storyn.

3. En annan bra sak är att Jeffrey Tambor dyker upp och gör en roll, och eftersom jag inte nämnt honom i recensionen så kan ni gissa vem han spelar. Dock ingen av hans bättre roller, men ändå kanske bäst i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2011-02-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA