Mer av samma, men underhållande ändå

FILMEN

Det är svårt att recensera säsong två av en serie som dels egentligen bara rullar på i samma hjulspår och som dels var ganska standarddeckare redan i säsong ett. Deckarförfattaren Richard Castle fortsätter att assistera polisen Kate Beckett. De löser fall, det är lite romantisk och sexuell spänning mellan de två, och lite kul skämt lättar upp det hela.

Avsnitten är nästan uteslutande mystery-of-the-week-typen, och den övergripande historien kring mördaren av Becketts mor hanteras bara i ett dubbelavsnitt mitt i säsongen. Faktum är att man inte tar ut svängarna någonstans eller kör några oväntade vändningar alls. Det är egentligen bara en vanlig humoristisk deckare. Det enda du egentligen minns av klassiska serier som "Par i hjärter" och "Par i brott" är skådisarna och karaktärernas samspel. I övrigt var det ju inte något speciellt. Dragningen hos "Castle" är densamma, plus Nathan Fillions barnsliga entusiasm.

Där säsong ett var endast tio avsnitt, bjuds vi här på hela 24 sådana och jag plöjde de 16 timmarna ganska lätt på några dagar. Det i sig är en god recension, eftersom jag i vanliga fall kan bli enormt rastlös av bara en vanlig 90-minuters film. Jag är underhållen och ser fram emot nästa säsong.


EXTRAMATERIALET

Lyckligtvis har man förbättrat extramaterialet sedan förra säsongen. Vi får en rundtur i studion där man filmar, och en presentation av lite olika medhjälpare bakom kameran som sköter kostym, rekvisita, ljud och cateringen. En featurette berättar om olika mordoffer, och skådespelarna som får jobba hårt för att se döda ut. Småfnissiga bloopers, och tre jättekorta och överflödiga bortklippta scener följer på det. Sist har vi det som omslaget benämner som "and much more": Två musikvideos som skapades till ett av avsnitten.

Total speltid är ungefär en halvtimme och allt är svensktextat förstås.


TRE SAKER

1. En skön referens till Fillions tidigare tv-serie "Firefly" dyker upp, då han på Halloween klär ut sig till rymdcowboy och får repliken "Hade du inte de kläderna för fem år sen?"

2. Många sköna skådisar dyker upp i biroller, t.ex. Julian Sands, Alyssa Milano, Dina Meyer, French Stewart, Fred Willard, Michael Ironside och Mitch Pileggi. Dessutom står den gamle "Star Trek"-räven Jonathan Frakes bakom kameran i ett avsnitt.

3. I USA börjar säsong fem att sändas den 24:e september 2012. I Sverige har TV4 visat säsong ett och två.


HENRIK ANDERSSON (2012-09-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2012
Bolag: Disney
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
On Set With Seamus & Jon, On Location With Nathan, Manhattan‘s Most Unusual Murders, Deleted Scenes, Misdemeanors: Bloopers & Outtakes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA