Abrupt, men dock ett slut

FILMEN

"Castles" åttonde och sista säsong drar igång då Kate blivit polischef och samma dag plötsligt försvinner efter ett telefonsamtal. Castle och gänget spårar hennes aktiviteter till ett lager där de hittar ett specialteam mördade. Vi får veta att Kate och hackern Vikram Singh gett sig ut på jakt efter Loksat - en kumpan till Bracken som de tidigare satt i fängelse. Beckett och Vikram tillbringar större delen av säsongen med att söka efter och identifiera Loksat, medan Castle som vanligt tar sig an "veckans mysterium".

Förutom den nya karaktären Vikram - som ärligt talat inte är mycket till karaktär, han står mest i bakgrunden och stressar upp sig - så introducerar man också den brittiska privatdetektiven Hayley Shipton som snabbt blir kompis med dottern Alexis, men vars många händiga kunskaper också hjälper till då mysterierna behöver snabba nödlösningar. I övrigt är det business as usual. Nathan Fillion briljerar, Stana Katic är klistret som håller ihop alla lösa delar och resten av ensemblen gör sitt med att leverera exposition.

När inspelningarna närmade sig slutet av "Castles" åttonde säsong så stod det klart att Stana Katic (Kate) och Tamala Jones (Lanie) inte tänkte vara med i serien längre, om en nionde säsong skulle göras. Manuset för sista avsnittet skrevs då så att Kate skulle försvinna ur storyn, men mindre än två veckor senare kom domen att serien lades ner, så man filmade en snabb epilog och klistrade in det på slutet. Resultatet är oerhört abrupt, och även om man får en upplösning på allting så blir det för mycket på en gång och man får sitta och klia sig lite i skägget lite innan allt faller på plats. Det känns lite ovärdigt, men man får väl vara glad att det inte bara bröts av som det blir i många andra serier som läggs ner.

Jag kommer att sakna min reguljära dos av Fillion, men det är kanske också bra att man inte kör serien helt i botten innan man lägger av. Man får väl tacka för det som varit och börja om på första avsnittet igen!


EXTRAMATERIALET

Några kommentarsspår, lite bortklippta scener, sex minuter med bloopers, tio minuter där skådespelarna tar sig ut ur ett såp kallat "escape room" och inte någonting alls om att serien slutade och hur det gick till. Bisarrt.


TRE SAKER

1. Stana Katics karriär fortsätter, och hon har spelat in tre filmer bara under 2016. De övriga skådisarnas karriär ser för tillfället rätt mycket tunnare ut.

2. I denna säsong ser vi två andra skådespelare från Fillions tidigare succéserie "Firefly": Adam Baldwin återkommer som polisen Slaughter, och Summer Glau spelar en annan privatdetektiv som tävlar om att lösa ett av mysterierna.

3. Seriens skapare, Andrew W. Marlowe, blev 2006 anlitad att skriva manus till Marvel-filmen "Nick Fury". Han gjorde ett första utkast, men inget mer har hänt med filmen sedan dess.


HENRIK ANDERSSON (2016-11-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2016
Bolag: Disney
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Behind The Scenes, Bloopers, Deleted Scenes, Audio Commentary
RECENSERAT DENNA DAG (21/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA