Animering utöver det vanliga

FILMEN

"Monster House" är vid första anblicken som vilken animerad film som helst. Ganska snart märker man dock att det är något annorlunda med den. Det känns nämligen som om man fångat mer av karaktärernas uttryck är vad man brukar. Det känns verkligen som om det där rynkade ögonbrynet eller vecket i pannan är där på riktigt, som om karaktären gör det själv.

Efter att ha sett extramaterialet inser jag att jag inte är helt ute och cyklar i mina åsikter. När man gjorde filmen började man helt enkelt med att stoppa ner skådespelarna i kroppsstrumpor med ett antal sensorer på. Sen satte man ännu mer sensorer i ansiktet på dem. Därefter fick de, på en nästan helt tom scen, agera enligt filmens manus.

Allt detta filmades med runt 200 kameror från alla tänkbara vinklar. Sen stoppade man in det hela i datorn, la på de animerade figurerna över det man filmat och ut fick man den film du nu kan se. Visst, jag förenklar enormt men ni förstår idén, eller hur? Detta sätt att skapa animerade filmer gör att man fångar just ansiktsuttrycken och liknande på skådespelarna och får med det till karaktärerna.

Filmen som helt klart inte något för de minsta - att är en skräckfilm står nämligen klart redan efter fem minuter - är en av de bättre animerade filmerna jag sett. "Monster House" är berättelsen om DJ, Chowder och Jenny som upptäcker att huset på andra sidan gatan är levande och äter upp allt och alla som kommer i dess närhet. För att stoppa det måste de ta sig in till dess hjärta och förstöra det.

Något som låter väldigt lätt men som är allt annat. Efter att de ätits av huset, blivit utspydda och till sist jagade av det står de öga mot öga med dess ägare, Herr Nebbercracker, gatans skräck…

Rösterna och rollerna i filmen görs bland annat av skådisar som Maggie Gyllenhaal, Kathleen Turner, Jason Lee, Kevin James och den underbara Steve Buscemi som enligt mig förmodligen inte kan misslyckas med någonting…

Det är alltid svårt att animera människor och inte heller i "Monster House" får man till det hundraprocentigt. Det gör dock inte så mycket för allt annat i filmen är så bra. Man blir glad när man ser den och Nebbercracker är, till en början, förmodligen en av de värsta elakingarna vi får se på film i år.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är enormt tillfredställande. Man har lyckats täcka upp allt från idé till färdig film på ett utmärkt sätt. Vi får till och med se samma scen i fem olika skeden och just det är otroligt kul. Dessutom får vi ett antal lite kortare dokumentärer som tar oss igenom hela processen att skapa filmen.

Det finna även stor mängd illustrationer som gjordes innan filmen för att man skulle ha något att utgå ifrån när man gjorde animeringarna. Dessutom får vi kommentarspår.


TRE SAKER

1. Som sagt är karaktären Nebbercracker otroligt bra gjord. Jag kan inte låta bli att gilla honom även fast han är "the bad guy".

2. Ingenstans på omslaget står det vilka som gör de svenska rösterna. I vanliga fall brukar det sitta en sticker med dessa uppgifter men inte här. Varför har jag ingen aning om…

3. Ett tips är att ni kollar på den officiella hemsidan. Den liksom DVD:n var späckade med intressanta saker…


HANS-ÅKE LILJA (2007-02-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
7 minidokumentärer, se skapandet av en scen, kommentarspår och fotogalleri.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA