12 fantastiska avsnitt...igen

FILMEN

Så är då äntligen den suveräna serien "Sopranos" tillbaka. Warner släpper nu del ett av säsong sex. Anledningen till att det är del ett är att man valt att kalla säsong sju för säsong sex del två. Detta för att skådespelarna tydligen inte har rätt att förhandla om sina löner mitt under en säsong. Nu gjorde de det i alla fall så…

När man sett första delen av säsong sex kan man inte låta bli att fundera på om seriens skapare, David Chase, ändå inte riktigt vågat lita på att HBO skulle låta honom göra fler avsnitt. När sista avsnittet är slut känner man sig rätt nöjd och hade serien varit slut där hade det varit ett helt OK slut. Naturligtvis är det dock otroligt glädjande att det kommer mer.

Nu får vi 12 fantastiska avsnitt som är lika bra som vi kommit att förvänta oss när det gäller "Sopranos". Tony och Carmela har försonats, barnen vuxit upp och är på väg att flytta hemifrån. Allt ska dock ta en förödande vändning för Tony under ett besök hos "Uncle Junior"…

Att Johnny Sack sitter i fängelse gör inte heller situationen bättre för Tony och hans gäng. Läget blir mer och mer spänt mellan de olika familjerna och det hänger i luften att något är på väg att hända.

Och som om allt detta inte vore nog får Tony ytterligare en överraskning… Det visar sig nämligen att en i Tonys gäng är homosexuell vilket inte uppskattas i maffiakretsar. Jag kommer inte att avslöja vem det är här då det skulle förstöra överraskningsmomentet för er men det är en stor del av säsongen som handlar om detta.

Del ett av säsong sex är en av de bästa säsongerna av "Sopranos" vilket säger en hel del när det gäller en serie i den klass som "Sopranos" är. I USA visas just nu de sista avsnitten och sen är det slut. Sorgen efter sista avsnittet kommer att vara svår men å andra sidan är jag glad att man slutar medan man är på topp!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av kommentarsspår till fyra av avsnitten och även om det alltid är intressant så skulle det inte sitta helt fel med en dokumentär eller två om inspelningen. Förhoppningsvis får vi det till sista säsongen.


TRE SAKER

1. I USA har kanalen A&E köpt reprisrättigheterna till "Sopranos" men då den inte är en kabelkanal får karaktärerna inte säga "Fuck" och man får inte visa några nakna bröst. Detta löste man på följande sätt. A) man tog in alla skådisarna igen så att de fick lägga på ny dialog. Alla "Fuck" ändrades till "Freakin" och B) alla nakna bröst fick digitala BHs...

2. Steve Van Zandt som spelar Silvio försökte från början rollen som Tony Soprano och Ray Liotta var skaparnas förstaval. Till slut var det dock, som alla vet, James Gandolfini som drog det längsta stråt.

3. Tonys psykolog, Dr. Melfi kommer tyvärr lite i skymundan i den här säsongen vilket känns trist. Hon och Tony har alltid haft en intressant relation och jag saknar den.


HANS-ÅKE LILJA (2007-05-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Fyra kommentarspår med seriens skapare/manusförfattare David Chase, manusförfattarna Terence Winter och Matthew Weiner samt skådespelarna Edie Falco, Robert Iler, Michael Imperioli, Jamie-Lynn Sigler och Tony Sirico
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
THRILLERNA