Inte förskräcklig som jag föreställt mig

FILMEN

"Big Mommas hus" och "Big Mommas hus 2" är inte några filmer som jag sett eftersom jag 1) inte är speciellt förtjust i Martin Lawrence och 2) inte roas av män som klär ut sig till kvinnor. Det gick dock alldeles utmärkt att se "Big Mommas: Sådan far, sådan son" eftersom poängen är den samma.

Lawrence spelar FBI-agenten Malcolm som ska sätta dit några ryska bovar, men under spaningen hamnar hans styvson Trent (Brandon T. Jackson) mitt i smeten och sätter far och son i fara. Trent är 17 år och lever för att rappa under namnet Prodi-G och nu har han fått ett skivkontrakt som Malcolm vägrar skriva på och i stället propsar på att styvsonen ska gå på college. Trent försöker med tricket "överraska pappa på jobbet" men i stället blir han vittne till ett mord och de flyr till en tjejskola där de gömmer sig utklädda till kvinnor. Malcolm tar på sig tjockdräkten och blir Big Momma, medan Trent får bli Charmaine. Platsen är inte vald på måfo, för någonstans på skolan har Malcolms nyligen mördade tjallare gömt ett USB-minne med information om ryssarna och det måste hittas.

Big Momma blir husmor på skolan, medan Charmaine blir elev och det blir förstås rena himmelriket för Trent som får trängas med fräscha brudar hela dagarna. Dock gäller det att hålla förklädnaden på plats - ryssarna är fortfarande efter dem.

Filmen hakar på "High School Musical"-trenden genom att utspela sig på en "Fame"-liknande skola, så att alla brister ut i sång och dans i matsalen ska ses som fullt naturligt i filmen... Big Momma blir någon mix av Mrs Marple och Oprah när hon ömsom är deckare och ömsom peppare till de osäkra tjejerna.

Det är förstås ingen märkvärdig film, men samtidigt inte alls så förskräcklig som jag hade föreställt mig. Jag trodde humorn skulle vara mer gubbig, men den är ganska mild. Till och med Martin Lawrence sköter sig väl. Jag förstår ingenting - det här är andra filmen i rad med karln jag ser som jag tycker han gör ett bra jobb. Det är inte likt mig.

Men ärligt talat blir filmen aldrig speciellt rolig eller spännande. Jag skrattar åt ett klassiskt slapstickskämt när Big Momma pajar ett bord, men bland spänningsdelen av filmen finns det inte mycket att hämta.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Experter på "Big Momma"-serien menar att filmen inte följer kontinuiteten från den förra filmen. Vissa menar dock att filmen ignorerar den andra filmen i serien och i stället hänger bättre ihop med den första.

2. Roligast i filmen är nog Faizon Love som skolans vaktmästare som är mer än lovligt sugen på Big Momma...

3. Brandon T. Jackson var 26 år när filmen spelades in och spelar alltså en 17-åring, men det är faktiskt inga problem att acceptera honom som en tonåring. Någon vidare rappare är han dock inte.


ANDERS JAKOBSON (2011-08-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA