Frågan som alla svarar fel

FILMEN

Filmen "Experimenter" är baserad på verkliga händelser och handlar om Stanley Milgram. Milgram var socialpsykologen som via experiment visade att man kan få en människa att göra nästan vad som helst om man bara är övertygande nog. Filmen är gjord i dokumentär stil och vi får följa Milgram och hans experiment och själva handlingen avbryts ibland av att Milgram pratar direkt till oss som tittar vilket är väldigt effektivt.

Det mest kända av Milgrams experiment är det där han sätter två försökspersoner i två rum. Den ena är elev och ska lära sig ordföljder. Den andre är läraren som ska lära eleven men också straffa honom om han svarar fel. Först läser läraren upp ett antal par-ord för att sen efteråt säga det första ordet och ett antal andra ord. Bland de andra orden finns det rätta par-ordet och det är det som eleven ska lära sig. Svarar han fel får han en elstöt och för varje fel ökar kraften i elstöten. Läraren ser dock inte eleven utan hör honom bara.

Det läraren inte vet är att det bara är han som testats. Eleven är i själva verket en medarbetare till Milgram och får inte alls några stötar. Vad han däremot gör är att han skriker att han fått nog, blir helt tyst eller på annat sätt visar att han får väldigt ont av stötarna. Testledaren instruerar läraren att fortsätta vilket de flesta gör, trots att de inser att det orsakar enorm smärta hos eleven.

Jag gillar filmen och jag får känslan av att man hållit sig ganska nära sanningen och att man kan se detta som en dokumentär. Jag får inte känslan av att man överdriver en massa utan man berättar Milgrams historia på ett bra sätt. Och det är fascinerande resultat han får fram. Man berättar även om andra experiment som bygger mycket på grupptrycket och hur vi människor reagerar och jag känner direkt att jag är som de som Milgram beskriver i filmen. Jag skulle också säga att jag skulle sluta ge elstötar om jag visste att någon fick ont av dem. Visst skulle jag väl det? Eller?

Filmen väcker onekligen en massa frågor och man får rannsaka sig själv. Hur skulle jag reagera? Svårt att säga. Man vill ju gärna tro att man skulle agera "rätt" men frågan är om inte alla de som inte gjorde det också skulle svarat så om de fått frågan innan? Hur som helst är filmen riktigt bra och den blir extra bra av att den bygger på verkliga händelser och att man på ett riktigt snyggt sätt vävt in att Milgram pratar direkt till oss tittare. Jag gillar den!


EXTRAMATERIALET

Inget. Här hade det varit perfekt med lite äkta bilder från Milgrams experiment.


TRE SAKER

1. Milgram spelas av Peter Sarsgaard och hans fru av Winona Ryder.

2. Det är omöjligt att inte tänka på nazisternas agerande när man ser filmen och även Milgram hänvisar till det.

3. Man använder en lite speciell stil för att filma "Experimenter". I vanliga fall brukar man ju försöka förhindra att man ser att de t.ex. kör bil mot en bakgrund. Här välkomnar man det och har till och med hela hus och rum bara i form av bakgrundsbilder. Ser rätt trevligt ut faktiskt. Annorlunda.


HANS-ÅKE LILJA (2016-03-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA