Duons flygtur landar för gott

FILMEN

Med en liten tår i ögat konstaterar jag att detta är det sista vi får se av Flight of the Conchords, i alla fall i det här formatet. Bandet, som finns på riktigt, existerar så klart fortfarande, men som tv-serie är "Flight of the Conchords" saga all i och med denna andra, 10 avsnitt långa säsong.

Inte mycket har hänt våra vänner sedan sist. Bret och Jermaine kämpar vidare med sin folkduo, men befinner sig lik förbannat fortfarande på ruta ett när det gäller avancemang och framgång. Till en början beslutar de sig för att sparka sin odugliga manager Murray (Rhys Darby) eftersom han kommit upp sig i smöret och helt enkelt inte lyfter ett finger för dem, men Murrays framgång är snabbt förbi och han tigger tillbaka sitt manageruppdrag samtidigt som han får tillbaka sitt gamla jobb på Nya Zeelands konsultat. Ingen verkar ha noterat att han varit borta.

Kvar i sammanhanget är även Flight of the Conchords enda fan, Mel (Kristen Schaal) som som vanligt nästlar sig in i våra hjältars liv på ett rätt så obehagligt sätt. I övrigt puttrar avsnitten på. Det finns egentligen ingen övergripande story utan Bret och Jermaine stöter på olika situationer som de försöker tackla på sitt sedvanligt lågmälda och speciella vis. Då och då dyker de obligatoriska låtarna upp som utvecklar tankar eller för storyn vidare. Som vanligt är det alla tänkbara genres som avhandlas och som vanligt är det väldigt underhållande.

"Flight of the Conchords" är en annorlunda komediserie där jag gång på gång skrattar till åt ett oväntat replikskifte eller än vändning i berättandet. Smart och skickligt gjort.

Dessvärre känns denna andra och avslutande säsong - för visst får serien ett vettigt slut i sista avsnittet - lite svagare än sin föregångare. Kanske är det lite av nyhetens behag som lagt sig, för jag var verkligen eld och lågor över den första säsongen. Men det är ändå en rolig stund man har framför sig i nästan fem timmar när man kollar igenom säsongsboxen.


EXTRAMATERIALET

Glädjande nog finns det riktigt frikostigt med extramaterial till denna säsong. Till den första boxen fanns det ju ingenting. Till att börja med en halvtimmesdokumentär gjord i samband med den första säsongen. Bret och Jermaine är lika roliga som sig själv och det vore kul om någon av deras liveframträdanden släpptes på DVD i framtiden.

Vidare bortklippta scener som tillsammans utgör ungefär lika lång tid som ett vanligt avsnitt. Dock inte så mycket att orda om.

Att få se lite bloopers och allmänt trams är rätt kul, eftersom det är först här som stenansiktena Bret och Jermaine visar upp några andra ansiktsuttryck. Kul!

Avslutningsvis några saker som jag tror använts som promoklipp för serien, men jag är inte helt säker. Det är klipp med några av birollerna som är roliga.


TRE SAKER

1. I ett avsnitt tvingas Bret och Jermaine uppträda som Simon & Garfunkel-imitatörer. Jermaine är Art Garfunkel i sammanhanget och träffar en tjej som verkar besatt av sångaren. Det visar sig att hon faktiskt varit ihop med den riktiga Art Garfunkel som så klart dyker upp och spelar sig själv.

2. Intressant nog bedöms Flight of the Conchords humor vara "för Wellington" i hemlandet, vilket gjort att de aldrig fått möjlighet att göra ett liknande program där.

3. Textningen av serien är under all kritik. Ord översätts fel och särskrivs med mera. Kan inte textningsbolagen anställa folk som faktiskt kan svenska skrivregler?


ANDERS JAKOBSON (2010-03-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2010
Bolag: Warner Bros.
Tema: Kompletta tv-serier, Musik, HBO-original
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
Extramaterial:
Flight of the Conchords on air - documentary feature, Deleted scenes, Outtakes, Dave's pawn shop commercials, New Zealand Consulate meetings with Murray and Greg
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KOMEDIERNA