En dokusåpa om vampyrer

FILMEN

"What we do in the shadows" är en dokusåpaliknande dokumentär där ett reportageteam får följa fyra vampyrer som bor ihop. Vi ser Viago (379 år), Deacon (183 år), Vladislav (862 år) och Petyr (8 000 år). Vi följer dem när de har familjeråd om vem som ska sköta disken, städa upp blodet från deras senaste offer och när de går på krogen och vilka problem det är att de måste bjudas in innan de kan gå in. Vi får se hur det går när de får två människovänner, Nick och Stu.

Detta är helt klart en komedi och som det fungerar den. Kanske blir den lite småfånig ibland men för det mesta är den rätt underhållande. Upplägget med att det är en dokumentär som spelas in fungerar riktigt bra och man blandar klipp med kortare intervjuer precis som man gör i dagens såpor och dokumentärer.

Man försöker, på ett komiskt sätt, visa oss att även vampyrer har problem. Ibland känns filmen lite som ett avsnitt av "Vänner" fast med vampyrer i stället. Kanske inte så mycket kärleksproblem som i "Vänner", men just att även de har problem, om än lite annorlunda. Hur täcker man en soffa så att den inte blodas ner när man dödar sitt offer? Hur biter man för att inte träffa en artär? Hur ska man vara klädd för att komma in på de rätta ställena, vad ska man göra när man kommer i konflikt med den lokala varulvsflocken och så vidare.

"What we do in the shadows" är underhållande men inte något mästerverk. Jag trodde innan att den skulle vara sämre än den var så den var definitivt en positiv överraskning men ibland blir den lite för mycket och kanske kunde man med fördel tonat ner den lite. Men som den är nu är den helt klart sevärd.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det hade varit kul att få reda på varför Petyr ser ut som Nosferatu. Visserligen är han gammal men man såg väl ändå inte ut så för 8 000 år sedan, eller?

2. Jag gillar Stu och hans lugn trots att han är ensam människa bland en massa vampyrer.

3. Jag skulle inte bli förvånad om en TV-serieversion av filmen dyker upp…


HANS-ÅKE LILJA (2015-03-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (1/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA