Storspelande utspökad ensemble

FILMEN

Om du längtat länge efter att se Christian Bale överviktig med tidernas överkamning och Bradley Cooper med småkrulligt hår och en uppknäppt skjorta som visar mer hud än den döljer är "American Hustle" filmen för dig. Om du dessutom vill se dem som en del av en hel ensemble som storspelar, ja, då bör du släppa allt du har och se filmen genast.

Filmen utspelar sig 1978 och skildrar hur skojaren Irving Rosenfeld (Bale) pressas av FBI-agenten Richie DiMaso (Cooper) att delta i en betydligt större blåsning som växer till gigantiska proportioner när den karriärssuktande DiMaso blir förhäxad av alla möjligheter att sätta dit allt större och farligare fiskar.

Rosenfeld har vid sidan av sitt kemtvättsimperium en liten sidoverksamhet där han mot en icke-återbetalningsbar summa lovar, men inte garanterar, en betydligt större summa som lån. Givetvis ger han inte ut några lån. När han träffar och förälskar sig i Sydney Prosser (Amy Adams) bjuder han in henne i verksamheten och efter att hon gått in i den brittiska personan Lady Edith, med kungliga kontakter, går verksamheten spikrakt uppåt. Tills DiMaso spelar kund och tar dem på bar gärning.

DiMaso är villig att låta dem gå fria om de hjälper honom att sätta dit en korrupt politiker (Jeremy Renner) och Rosenfeld gnuggar sina geniknölar och kommer fram med ett koncept. Helt enkelt går det inte, speciellt inte när DiMaso får vittring på mer. När Prosser blir allt mer uppgiven är det Rosenfeld som måste bibehålla skärpan så att det inte går riktigt illa, vilket är svårt när det är precis det som händer.

Ensemblen kompletteras av Louis C.K. som DiMasos chef - en fin insats med riktigt skådespeleri från ståuppkomikern, Robert De Niro som maffiaboss - liten roll men gjord med pondus, samt Jennifer Lawrence som Rosenfelds fru. Lawrence är oerhört bra i en jobbig roll. I en scen är hon helt fantastisk - hon har gjort bort sig rejält vilket lett till svidande konsekvenser för Rosenfeld, men lyckas ändå vända det till att hon faktiskt gjort något bra. Mästerligt!

Plotten kan vid en första titt te sig lite komplicerad och i och med att det handlar om lurendrejare i grund och botten sitter man mest och väntar på när blåsningen ska komma. Men vägen dit drivs fram av en riktigt välspelande ensemble och det är bara att luta sig tillbaka och njuta av uppvisningen. Det är rent ut sagt en förbannat bra film.


EXTRAMATERIALET

En lite drygt kvartslång making of ger ett fullt tillräckligt komplement till filmen. Det pratas lite om storyn, karaktärerna, design och så vidare. Egentligen inte så mycket att orda om. En trevlig stunds tittning med kommentarer från de inblandade, men inget man kommer att se om mängder av gånger.

Runt 22 minuter med borttagna scener - vilket i det här fallet även betyder utökade och alternativa scener - ligger också med på skivan, och i och med att filmen redan är ganska lång var det nog bra att det blev lite trimning här och där.


TRE SAKER

1. Filmen är regisserad av David O. Russell som senast gjort "The Fighter" (med Christian Bale och Amy Adams) och "Du gör mig galen!" (med Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Paul Herman och Robert De Niro). Bale, Adams, Cooper, Lawrence och De Niro fick sina roller specialskrivna av Russell, trots att de är baserade på verkliga personer.

2. Bale har tidigare gått ned extremt mycket i vikt för sina roller, till exempel i ovan nämnda "The Fighter". Den här gången gick han upp runt 20 kilo. I kombination med sitt övriga utseende fick regissör Russell presentera Bale två gånger för De Niro innan den senare förstod att det faktiskt var Bale han spelade emot.

3. Med tio Oscarsnomineringar spåddes "American Hustle" ta storslam, men det blev lustigt nog inte en enda vinst. Som förtidsplåster på såren vann filmen i alla fall tre Golden Globes.


ANDERS JAKOBSON (2014-07-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
The making of American Hustle, Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA