Familjen före allt

FILMEN

"Rocky" på riktigt? Ja, det är inte svårt att associera till Sylvester Stallones klassiska film när man ser ytterligare en boxningsfilm om en underdog som avancerar uppåt. Men "The Fighter" är till skillnad från "Rocky" ingen påhittad historia, utan återger vad som faktiskt hände Micky Ward (Mark Wahlberg) under 90-talet, även om jag efter att ha läst på lite kan konstatera att precis som i alla "based on a true story"-filmer så har man tagit lite friheter när man skrivit manuset.

Hur som helst: Micky är en welterviktboxare som aldrig riktigt nått de stora framgångarna. Dessutom lever han lite i sin halvbrors skugga. Dicky Eklund (Christian Bale) kallas "Lowells stolthet" efter framgångar några år tidigare. I dag är han en crackmissbrukare men fortfarande omtyckt. HBO gör en dokumentär om honom och han menar att det är inför hans comeback. Dicky tränar Micky, och mamma Alice (Melissa Leo) är hans manager, men gör de egentligen ett så bra jobb? Micky förlorar matcher och åker på rejält med stryk när han matchas mot helt fel motståndare. Det är många som rycker i honom för att ta över och se till att han får den chans han förtjänar.

Droppen kommer när Dicky åker in i fängelse och Micky bestämmer sig för att dumpa Alice som manager. Han vänder ryggen mot sin familj och med det kommer framgångarna, men är det rätt val i det långa loppet om han ska nå den absoluta toppen?

Även om det blir en hel del scener i svettiga gym och i strålkastarbelysta boxningsringar så är "The Fighter" först och främst ett familjedrama. Utöver Micky, Dicky och Alice så finns även Mickys far George (Jack McGee), en rätt så hunsad karl, och inte mindre än sju (!) hel- eller halvsystrar. Systrarna är alla mer eller mindre white trash och mamma Alice är the queen of white trash. Eller kanske inte. Alice menar innerst inne väl, men är samtidigt inte den smidigaste kvinna man sett. Relationerna och komplikationerna mellan dessa är det som bär filmen framåt.

Underdog-filmer har en inarbetad dramaturgi och "The Fighter" gör ingenting för att avvika från den. Det går ungefär som förväntat med de hinder längs med vägen som det brukar vara, men jag kan inte låta bli att dras in i historien, engagera mig i dramat och heja på i boxningssekvenserna. Ungefär som när man ser "Rocky".

De tre huvudpersonerna gör tre starka karaktärsporträtt och den irriterande ojämna Mark Wahlberg gör sin bästa roll sedan "The Departed". "The Fighter" är väldigt sevärd.


EXTRAMATERIALET

Ingenting och ingenting på blu-ray-utgåvan heller. I USA finns filmen utgiven med både kommentarspår, borttagna scener och dokumentärer.


TRE SAKER

1. För att få rätt bildkvalitet på de tv-sända boxningsmatcherna och dokumentären om Dicky användes samma typer av kameror som HBO använde när det begav sig.

2. Christian Bale räknas som en karaktärsskådespelare och med tanke på hur han använder sin kropp för att fysiskt skapa sina karaktärer är remarkabelt. I en film kan han vara hur biffig som helst och i nästa spinkig och klen. Här är han senig och smal, en kombination av en boxare och en pundare, precis vad rollen kräver. Folk som levt med missbrukare menar att han träffat precis rätt, och när man ser den verklige Dicky Eklund under eftertexterna så ser man att Bale plockat upp alla de nödvändiga dragen från den verkliga förebilden.

3. Både Bale och Melissa Leo har överrösts med priser för sina roller. Bland annat drog de båda hem birollsstatyetterna under Oscarsgalan.


ANDERS JAKOBSON (2011-07-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Nordisk film
Tema: Boxning, Oscarsvinnare
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA