Bakom kulisserna i baseballsporten

FILMEN

Baseball är för mig en obegriplig sport. Jag förstår inte hur man spelar det, taktiken bakom, hur poängräkningen går till, hur den amerikanska ligan är uppbyggd eller egentligen någonting kring det hela. Men det är en förbannat bra filmsport. Jag vet inte hur många baseballfilmer jag sett under livet, men de är alltid lika fascinerande.

De flesta jag har sett har handlat om tränaren och spelarna, som "Bull Durham" och "A League of Their Own". "Moneyball" går mer bakom kulisserna och skildrar i första hand sportchefen Billy Beanes (Brad Pitt) arbete under Oakland Athletics säsong 2002. I början av filmen har Oakland A's precis förlorat slutspelet 2001 mot New York Yankees. Billy är frustrerad för att Yankees har ungefär tre gånger så mycket pengar att röra sig med och därför helt enkelt spelar i en annan liga. Sporten blir oschysst på grund av detta menar Billy. Dessutom har Oakland A's förlorat tre av sina viktigaste spelare och de måste ersättas.

Billy rekryterar Peter Brand (Jonah Hill), en Yale-student som kartlägger spelare utifrån deras statistik och lyckas hitta spelare som teoretiskt sett är värda mer än vad deras prislappar säger. Statistiken säger att detta kan bli ett vinnarlag. Detta oortodoxa sätt att skapa ett baseballag möts av negativ kritik från alla tänkbara håll och tränaren Art Howe (Philip Seymour Hoffman) tar ut det lag han anser vara rätt, helt emot Billys önskemål. Framgångarna uteblir, men när "Billys lag" äntligen får chansen vänder turen - och det med råge.

I och med att filmen bygger på en bok som i sin tur bygger på verkliga händelser så tar jag för givet att den faktiskt skildrar det den skildrar på ett korrekt sätt, och under de förutsättningarna är det otroligt fascinerande att se hur snabba turerna är bakom kulisserna. Det finns en scen där Billy och Peter vill åt en specifik spelare och efter ett par telefonsamtal hit och dit och snabba beslut har de förstärkt sitt lag på blott fem minuter. Nu inser jag samtidigt som jag skriver detta att det nästan känns för osannolikt att det ska fungera så, men samtidigt kan det mycket väl vara så.

Jag gillar den här inblicken i baseballvärlden bakom slagträn, spelare, kepsar och tobaksspottande (även om Billy står för en del sådant själv). Ett bra manus, där Aaron Sorkin bidragit, bra skådespel och en story som både fascinerar, engagerar och är dramaturgiskt spännande uppbyggd. Igen: baseball är en förbannat bra filmsport och det är "Moneyball" ännu ett bevis på.


EXTRAMATERIALET

Att inleda extramaterialet med ett klipp där Brad Pitt garvar bort en tagning i tre minuter känns lite märkligt och kanske inte direkt nödvändigt, men lite avdramatiserande också. De bortklippta scenerna, ibland förlängda versioner, tillför heller inte så mycket till helheten.

Resten av extramaterialet är ett antal featuretter som avhandlar den riktiga Billy Beans, karaktärerna i filmen, hur filmen designades och filmades och hur baseballscenerna gjordes samt hur filmen adapterades från en bokförlaga.

Det är så där intressant. Det känns lite som det är en smula för utdraget, speciellt som det är så många klipp ur filmen i featuretterna. Det känns som man redan sett det.


TRE SAKER

1. Det här är ytterligare en "ät-film" för Brad Pitt. Han går och mumsar på något mest hela tiden, ett karaktärsdrag han använt sig av många gånger, kanske främst i "Ocean's Eleven"-filmerna.

2. Jonah Hills karaktär är påhittad och bygger på flera verkliga personer, mest på Paul DePodesta som var Billy Beales assistent och ville inte att hans namn skulle förekomma i filmen.

3. Statistikmetoden som används för att kartlägga spelarna utifrån faktiska, statistiska bevis kallas Sabermetrics.


ANDERS JAKOBSON (2012-05-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Blooper-Brad loses it, Deleted scenes, Billy Beane: Re-inventing the game, Drafting the team, Moneyball: Playing the game, Adapting Moneyball
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
THRILLERNA