Superkul ungdomlig jakt sprit & sex

FILMEN

"Sista natten med gänget" (1973) och "Dazed and confused" (1993) är två bra ungdomsfilmer som skildrar den sista tiden innan en stor förändring. Nu har dessa kompletterats av "Supersugen" där de två bästa kompisarna Seth (Jonah Hill) och Evan (Michael Cera) har två veckor kvar i high school innan de skiljs åt lagom till collegestarten, och det allting går ut på är att de vill bli av med sina oskulder och dra på sig en hel del erfarenheter innan de börjar på college.

En fest där de två tjejer de är supersugna på ska vara ska bli då det händer och tillsammans med kompisen Fogell (Christopher Mintz-Plasse) lovar de att ordna fram sprit till festen. Fogell har nämligen ordnat ett fejkat id-kort under namnet McLovin. Endast McLovin, inget förnamn.

Vid spritbutiken skiljs vännerna åt för Fogell/McLovin fastnar där inne då butiken rånas och när polisen dyker upp tror Seth och Evan att allt är kört och ger sig ut på en egen jakt efter ny sprit. Fogell å sin sida har inte åkt fast men hamnar ändå i polisernas våld. Dessa poliser - spelade av Seth Rogan och Bill Hader - är de klantigaste man sett på film och plockar med sig Fogell på en riktig resa.

Till slut återförenas vännerna och kan anlända till festen. Nu är frågan om allting kommer att gå som de planerat efter allt strul de varit med om på vägen dit.

Seth Rogen och Evan Goldberg skrev manuset för att de ville göra en ungdomsfilm som var mer "verklig" än de som de såg när de växte upp. En där folk pratade som de gjorde i verkligheten och som skildrade den typ av händelser de själva var med om. Manuset är alltså baserat på dem själva (därav karaktärsnamnen, och de hade faktiskt en kompis som hette Fogell på riktigt också) och påbörjades redan när de var i 13-årsåldern.

Huruvida "Supersugen" är mer verklig än andra ungdomsfilmer beror väl på vad man har för referensramar, men filmen går i alla fall i en modernare ton med en vass och fräck dialog. Men även om filmen har en snuskig fantasi har den ett hjärta också, och andemeningen av finalen är mycket fin.

Skådespelarna gör bra i från sig. Jonah Hill har alltid varit en rolig bifigur som nu får kliva in i rampljuset och Michael Cera har jag alltid älskat sedan "Arrested Development". Seth Rogan och Bill Haders poliser är troligen de roligaste i filmen, medan Christopher Mintz-Plasses Fogell/McLovin är karaktären som man per automatik skrattar mest åt.

En skön rulle helt klart som nu på DVD blivit aningens längre än den var på bio. Nu är filmen ungefär två timmar och det är ganska långt för en komedi av det här slaget, men inte så att det stör på något vis.


EXTRAMATERIALET

Det finns ett mycket babbligt och egentligen inte speciellt intressant kommentarspår med de tre huvudrollsinnehavarna, manusförfattarna, regissören och producenten. Mycket snack men lite sagt, känns det som. Dock får vi höra bakgrundshistorierna till några scener.

I övrigt hittar vi ett myller av extramaterial. Det verkar faktiskt nästan aldrig ta slut. Här finns en rad extrascener, improvisationer och tabbar. Till dessa kan man också räkna in ett klipp ur "The Vag-tastic Voyage" och "Cop Car Confessions" som jag antar är någon sorts nätgrej som nu hamnat på DVD:n.

En traditionell making of har också klämts in på DVD:n samt ett antal sekvenser med bordsläsningar av manuset och auditionklipp. Ännu mer klipp från bakom scenerna finns i form av inspelningsdagböcker, Michael Ceras telefonsvarare, inspelningen av dansscenerna till titelsekvensen, ett klipp där Jonah får träffa ormar och andra läbbiga djur samt den roliga "Alla hatar Michael Cera" där den naiva skådespelaren mobbas av alla.

Vi får också se när de spelar in alternativ dialog till när filmen ska visas på TV, så kallade "TV safe lines" där alla svordomar ersatts av snällare kraftuttryck.

Den funkiga musiken i filmen har fått en egen liten dokumentär där några sköna gamla musiker gått samman för att svänga ihop låtarna.

Och om inte allt detta vore nog får vi även vara med under pressturnén till filmen. Som sagt, ett myller av extramaterial.


TRE SAKER

1. Seth Rogans och Bill Haders konversation om sperma på en brottsscen är en av filmens roligaste, givetvis uppkommen ur improvisation. Bland extramaterialet finns scenen i sitt råa format.

2. En sak som kommer fram under kommentarspåret är att Michael Cera provfilmade för huvudrollen i "Sjätte sinnet", den som Haley Joel Osment slog igenom med. Rätt märklig tanke att föreställa sig Michael Cera i den rollen.

3. Christopher Mintz-Plasse filmdebuterade faktiskt med "Supersugen". En bra debut, minst sagt.


ANDERS JAKOBSON (2008-01-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Borttagna scener, 16 minidokumentärer, Tabbar och misstag, Bordsläsning 2002, Fotomontage, Auditions, Press Junket Meltdown, Musiken i Superbad, Alla hatar Michael Cera - Den sorgliga sanna historien, Dagböcker från filminspelningen med mera.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA