Superhjältehyllning som sparkar arsle

FILMEN

"Kick-Ass" är i sitt upplägg farligt nära spooffilmen "Superhero Movie" med sina många referenser till "Spider-Man", men blir tack och lov både en hyllning till genren och en annorlunda superhjältefilm i slutändan.

Den bygger på en tecknad serie som jag varken läst eller hört talas om tidigare och skildrar hur en helt vanlig kille bestämmer sig för att bli superhjälte. Tonåringen Dave Lizewski (Aaron Johnson) känner sig osynlig för tjejerna, blir ofta utsatt för mobbing av tuffare killar och har både snusk och serier i tankarna mest hela tiden. Efter att ha ledsnat på hur folk bara vänder ryggen till när någon får spö eller blir rånad skapar han ett superhjälte-alter ego: Kick-Ass. Han beställer en våtdräkt och ger sig ut för att skippa rättvisa. Givetvis går det inte så bra och han får ordentligt med däng.

Men skam den som ger sig - nästa försök går bättre och i dessa moderna tider är någon givetvis där och filmar med mobilkameran, vilket betyder att klippet med Kick-Ass hamnar på YouTube och genast blir en succé. Genomslaget är totalt.

Samtidigt har ett par andra superhjältar fötts, med helt andra förutsättningar. Ex-polisen Damon Macready (Nicolas Cage) har efter att tjänat ett fängelsestraff där han felaktigt anklagats och dömts för brott, byggt upp både sig själv och en hel arsenal enbart för att hämnats på den som satte dit honom - knarkkungen Frank D'Amico (Mark Strong). När Damon satt i fängelse tog hans gravida fru livet av sig, men barnet överlevde och är nu 11-åriga Mindy (Chloe Moretz) som Damon nu tränat upp enligt konstens alla regler. Tillsammans är de Big Daddy och Hit-Girl och är betydligt värre än Kick-Ass.

För Dave lever livet, för nu har han äntligen fått kontakt med tjejen han är kär i - men enbart för att hon tror att han är gay. Samtidigt tror Frank att det är Kick-Ass som ställer till djävulskap för honom och vill till varje pris få tag på honom. Hans son Chris (Christopher Mintz-Plasse) är väl bekant med superhjältens mentalitet och skapar sitt eget alter ego - Red Mist - för att bli kompis med Kick-Ass och på så vis lura in honom i fällan. Genast blir Daves liv mer komplicerat och farligt.

Till skillnad från andra superhjältefilmer är våldet i "Kick-Ass" extremt brutalt. Visserligen förändrade "Watchmen" hela genren genom att visa att när superhjältar slåss så blir det plågsamma konsekvenser, men när Big Daddy och Hit-Girl röjer loss, ja då är det på en helt annan nivå. Karaktären Hit-Girl är helt fantastisk och Chloe Moretz är helt suverän på att vara både en oskuldfull liten flicka med Pippi-tofsar och en extremt hård våldsmaskin helt utan pardon. Jag blir helt knockad.

"Kick-Ass" är en cool och bra film. Karaktärerna känns både genuina och fullständigt normala, samtidigt som de är precis lagom överdrivna och serietidningsaktiga. En fin avvägning, och filmen i sin helhet är just det - en fin avvägning mellan brutal action, skön ungdomsskildring och en hyllning till hela superhjältegenren. Regissören Matthew Vaughn som tidigare gjort "Stardust" har en bra känsla för att ge sig på fantasifylda stories med en tydlig visuell stil och "Kick-Ass" är inget undantag. Den sparkar arsle, helt enkelt.


EXTRAMATERIALET

DVD:n saknar en making of som enbart finns med på blu-ray-utgåvan, men i övrigt är det samma innehåll bland extramaterialet.

Höjdpunkten är en titt på den tecknade serien som ligger till grund för filmen, vilket innebär att vi får träffa författaren Mark Millar, tecknaren John Romita, Jr., tuscharen Tom Palmer och färgläggaren Dean White, som alla ger sin bild av skapandet. Detta är superintressant om man är intresserad av serier (vilket jag är) och det enda negativa är att Mark Millar är skotte och pratar med en svårförstådd dialekt och inslaget är inte textat.

Mer att titta på finns det i ett rejält antal gallerier med både foton, teckningar och storyboards. Det finns även ett kommentarspår med regissören Matthew Vaughn.


TRE SAKER

1. En uppföljare är självskriven och "Kick-Ass 2: Balls to the Wall" är annonserad till 2012.

2. Jag gillar att huvudpersonen görs av en förhållandevis okänd skådespelare. Själv har jag bara sett en av de filmer han medverkat i tidigare och det utan att minnas honom alls.

3. Chloe Moretz kommer att göra rollen som Abby, det vill säga Eli i "Let me in", den amerikanska versionen av "Låt den rätte komma in" och efter att ha sett henne här är jag övertygad om att hon kommer att vara precis rätt för den rollen.


ANDERS JAKOBSON (2010-09-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
The Comic book Origins of Kick-Ass, The Art of Kick-Ass
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA