Stormare som slemmig chef

FILMEN

"Bruiser" av George Romero är något helt annorlunda om man jämför med hans zombiefilmer. Här dödas det visserligen men ingen av de som dör kommer tillbaka… "Bruiser" handlar om Harry Creedlow som folk hela tiden kör över medan han själv tackar och ber om ursäkt för att han finns.

När hans fru är otrogen med hans boss framför ögonen på honom händer det dock något med honom. När han vaknar upp dagen därpå är hans ansikte helt vitt och påminner om ansiktet på en sådan där teatermask. Ni vet sådana där med ett surt ansikte och ett glatt… sånt som brukar sitta på teatrar. Ni förstår säkert vad jag menar men annars kan ni ju kolla på omslaget här till höger.

Först blir han naturligtvis förskräckt men samtidigt känner han att det nu får vara nog. Det är som om han varit så passiv hela sitt liv att han nu till och med förlorat sin personlighet.

Med ett ansikte som ser ut som en mask börjar han dock få bättre självförtroende och det är nu dags att ge igen. Hans fru och hans boss ligger naturligtvis riktigt illa till men kommer hämnden att ge honom ansiktet tillbaka? Ja, den som lever får se…

Även om det vid första anblicken låter rätt löjligt att en man får som en mask som ansiktet så funkar det faktiskt här. Man ser det som en sorts metafor för att han tappat sin identitet så totalt att han nu knappt är en personlighet längre.

I rollen som Harry ser vi Jason Flemyng som även om han gjort en hel del var okänd för mig. Han imponerade dock och är perfekt som den försiktiga och timida Harry. I rollen som Harrys chef, den odräglige Milo Styles, ser vi ingen mindre än Peter Stormare. Han är som vanligt otroligt bra. Det är inte många som på ett så elegant sätt som Stormare kan spela en slemmig typ. Perfekt casting rakt över med andra ord.


EXTRAMATERIALET

Det enda extramaterialet vi får är en trailer och det känns i just det här fallet otroligt trist. Det hade varit hur kul som helst att se en dokumentär om hur Stormare och Romero arbetade tillsammans.


TRE SAKER

1. Titeln "Bruiser" får mig att tänka på brutalitet. Jag vet inte varför, kanske är det för att de två låter så lika? I själva verket är det dock namnet på företaget där Harry jobbar.

2. Två gånger i filmen drar Stormare ner brallorna och visare det allra heligaste. Jag kan inte låta bli att undra om det verkligen visades i USA eller om det klipptes bort när filmen visades där.

3. På den amerikanska DVD-utgåvan finns det både kommentarer av Romero samt diverse intervjuer. Otroligt synd att de inte fick följa med till den svenska utgåvan.


HANS-ÅKE LILJA (2005-06-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA